Humanitarne akcije
1.4k

Akcija za šestogodišnjeg dječaka: Pomozite da Kemalove okice pogledaju ljepše sutra

Piše: E. A.
Nakon niza akcija koje su uspješno obavili Humanitarna organizacija "Djeca djeci" iz Švedske pokrenula je novu za pomoć šestogodišnjem dječaku Kemalu Kovačeviću. Dječakov vid je ugrožen i potrebna mu je hitna operacija očiju.

Njegov brat blizanac je već operisan, no porodica nema novca za Kemalovu operaciju. Organizacija "Djeca djeci" apelira na sve koji su u prilici da pomognu dječaku i njegovoj porodici u ovim teškim trenucima.

"Mali Kemal, ostane li u ovom stanju, neće moći živjeti bez tuđe pomoći. U slučaju da mu se hirurškim zahvatom pomogne sada, on će izrasti u čovjeka koji će moći raditi i stvarati, za sebe i za svoju porodicu", apeluju iz organizacije "Djeca djeci".

Članovi organizacije akciju su pokrenuli prije nekoliko dana, skupili dio sredstava, stupili u kontakt sa bolnicom "Sveti vid" zakazali i platili pregled i očekuju rezultate i konačni predračun.

"Ono što je bitno je da nam 'Sveti Vid' dostavi konačni predračun i da se datum operacije zakaže", ističu u organizaciji.

Za ovu operaciju potrebno je 7.000 eura, a preduslov za odlazak u bolnicu bila je izrada pasoša za koji su Kemalovi roditelji nedavno prikupili novac.

"Kemal sa roditeljima uskoro ide na završne preglede kako bi se zakazao termin za operacioni zahvat oba oka. Na jednom oku potrebno je ukloniti dioptriju od minus 4, a na drugom oku potrebno je operisati očni živac koji je pukao. Pridružite nam se i vi da Kemalove okice i njegova porodica pogledaju ljepše sutra", apeluju iz ove Humanitarne organizacije.

Akciju su pokrenuli i putem Facebooka.

"Kažu zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača... Mi kažemo kruna po kruna za Kemalove okice! Do danas imamo 280 uplata i 40.000 kruna. Bravo svi! Hvala vam dobri ljudi! Još samo 300 uplata po 100 kruna i operacija Kemalovih okica je osigurana. Pozovite prijatelje, poznanike da zajedno sakupimo još nepunih 30.000 kruna. Možemo mi to, jer kad se udružimo čuda činimo! Kemal nas treba, budimo tu za Kemala", stoji u apelu.

Humanitarna odrganizacija "Djeca djeci" osnovana je u aprilu 2013. godine u Švedskoj. Cilj organizacije je poboljšanje životnih uslova djece u BiH, a njeni su članovi ljudi čije srce kuca za domovinu, a rasuti su širom Evrope.

Brojevi računa na koji se mogu izvršiti uplate: Djeca-Djeci / Barn till Barn BANKGIRO: 179-1128 SWISH: 123 319 9197 IBAN: SE4650000000052271021588

SWIFT/BIC: ESSESESS