Humanitarne akcije
42

Akcija Sanje Kavaz: Za Miloša Božovića trčanjem sakupljeno 3.300 KM

Piše: I. P.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Krajem marta blogerka i ljubiteljica trčanja Sanja Kavaz odlučila je pokrenuti humanitarnu akciju kojom bi sakupila sredstva za liječenje Miloša Božovića.

Plan je bio prodati što više kilometara njene trening utrke dužine dva maratona koju je izvela 26. marta na planinama oko Sarajeva.

"Sakupili smo blizu 3.300 KM, kilometre su kupovali ljudi iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Također, u akciji su učestvovali organizatori utrka koji su davali besplatno učešće u utrkama za one koji kupe humane kilometre", rekla je za Klix.ba

Riječ je o organizatorima utrka Trail Marathon Pohorje iz Slovenije, Savski polumaraton Hendrix iz Zagreba, Banjalučki polumaraton i Jahorina Ultra-trail.

"Akcija je odjeknula, napravila je pravi efekat pokazujući solidarnost trkača koji vole da pomognu. Jedan je trkač, ultramaratonac iz Novog Sada, došao i sa mnom istrčao tih 80 kilometara", ispričala je Sanja.

Novac će se u petak ujutro biti prebačen na račun Crvenog krsta Istočna Ilidža, kao što je i dogovoreno. Njegova namjena bit će isključivo za Miloševe potrebe liječenja i terapija.

"Čim se to završi pozvat ću Crveni krst da se informišem o Miloševom zdravstvenom stanju jer je informacija vrlo malo", zaključila je Sanja.

Podsjećamo, Božović je 2014. godine tokom fudbalske utakmice omladinske premijer lige BiH kao golman doživio tešku povredu glave usljed nenamjernog udarca protivničkog igrača. Povrede su bile veoma teške tako da je i nakon višemjesečnog liječenja i velikog broja operativnih zahvata Miloš još uvijek u komi. Za nastavak njegovog liječenja i pokušaj buđenja ovog mladog čovjeka na klinici Scmieder u Njemačkoj je potrebno 150.000 eura.