vijesti
733

Historijski dan: Tuzla i zvanično postala grad

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Implementirajući zakon koji je stupio na snagu 2. oktobra, Gradsko vijeće Tuzla održalo je danas svoju konstituirajuću sjednicu. Predsjedavajući Gradskog vijeća Jozo Nišandžić podsjetio je prisutne vijećnike i goste kako je inicijativa za proglašenje Tuzle gradom pokrenuta u januaru 2007. godine.

Sedam godina se čekalo na odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je napokon donesena 18. jula 2014. godine. Doneseni zakon je u službenom glasniku objavljen 1. oktobra, a stupio je na snagu 2. oktobra 2014. godine na 71. godišnjicu prvog oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu.

Kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća nastavit će se s provođenjem formalno-pravnih akata poput mijenjanja pečata, memoranduma, naziva službi. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je kako je Tuzla status grada imala u 18. vijeku, a da ga je izgubila sredinom 20. vijeka. Tuzla je, kako je rekao Imamović, mogla postati grad možda i 1996. godine, ali se odustalo od takve ideje zbog zakona koji je definisao osnivanje više općina.

"Da smo učinili to vjerovatno bi Tuzla izgubila svoj multikulturni duh, a na taj način bi samo nagomilali administrativni aparat. Vidimo na primjeru Sarajeva da to nije bilo najfunkcionalnije rješenje", rekao je Jasmin Imamović.

Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća na zgradi u kojoj je smještena gradska administracija otkrivena je tabla s napisom Grad Tuzla. Vijećnici su istakli kako je 30. oktobar 2014. godine historijski dan za grad Tuzlu i da se ponose činjenicom što su bli sudionici procesa koji su rezultirali proglašenjem grada Tuzle.