vijesti
1

Haški tribunal danas obilježava 20. godišnjicu rada

FENA
Haški tribunal
Haški tribunal
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) danas obilježava 20. godišnjicu. Sud je osnovan na osnovu rezolucije 827 (1993.) koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojio 25. maja 1993. godine.

Svečanost na Međunarodnom sudu održat će se u prisustvu kralja Holandije Willema-Alexandera, uz učešće visokih zvaničnika Međunarodnog suda, uključujući predsjednika Theodora Merona, tužioca Sergea Brammertza i sekretara Johna Hockinga, te gradonačelnika Haga Joziasa van Aartsena i Renée Jones-Bosa, generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova, saopćeno je iz MKSJ-a.

Podsekretar Ujedinjenih nacija za pravne poslove Patricia O'Brien održat će uvodno izlaganje na ovoj svečanosti, dok će se bivši i sadašnji zvaničnici Međunarodnog suda osvrnuti na historiju i dostignuća MKSJ-a.

U auli gradske vijećnice u Hagu, predsjednik Meron i gradonačelnik Van Aarsten otvorit će izložbu kojom se obilježavaju dvadesetogodišnji napori Međunarodnog suda da okonča nekažnjivost za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Izložba će naglasiti značajne trenutke tokom dvije decenije postojanja MKSJ-a, uključujući hapšenje optuženih u bjekstvu, ulogu Međunarodnog suda u utvrđivanju činjenica o zločinima i napore Outreach programa namijenjene zajednicama u bivšoj Jugoslaviji.