vijesti
101

Hadžović nakon napada u Zvorniku: Osuđujem samozvane eksperte koji unose nervozu

Piše: Er. M.
Povodom terorističkog napada u Zvorniku generalni sekretar Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović kazao je za Klix.ba da radikalizam predstavlja veliku opasnost posebno iz razloga jer još uvijek nisu uspostavljeni mehanizmi u BiH koji mogu spriječiti ovu prijetnju.

"Institucije nemaju dovoljno kapaciteta ni mogućnost da spriječe ovaj rastući problem. Moramo svi biti u ovom trenutku trezveni i tolerantni jedni prema drugima, odnosno da ne dozvolimo da ovo eskalira u zemlji kakva je BiH“, kazao je Hadžović.

On smatra da ipak moramo sačekati konačne rezultate istrage preko kojih će se doći i do motiva napada.

"Prema nekim informacijama napadač se priključio prije pola godine grupama koje promovišu radikalizam i ekstremizam i to je relativno kratko vrijeme da bi se neko odlučio za ovakav korak i sa ideološke strane, zato je najbolje sačekati rezultate istrage jer tek nakon njih doći ćemo do zvaničnog motiva. Osuđujem izjave dužnosnika i samozvanih eksperata koji pokušavaju predočiti verzije koje njima politički odgovaraju, a koje samo dodatno unose bespotrebnu nervozu. Treba imati tolerancije, ali i odgovornosti u davanju izjava“, rekao je Hadžović.

Dodao je da su svi svjesni kako su svjetski mediji posebno osjetljivi na ovakvu vrstu radikalizma i ekstremizma tako da i nije iznenađujuće što se napad u Zvorniku nalazi u fokusu svjetskih medija.