vijesti
19

Google Ideas: Ustavi 160 država svijeta od sada na jednom mjestu

Klix.ba
Internetski div Google predstavio je svoju novu stranicu na kojoj možete pronaći ustave 160 zemalja svijeta.

Stranica Constituteproject je urađena u okviru projekta Komparativni ustav, a finansira je Google Ideas. Korisnici interneta sada na jednom mjestu mogu pronaći ustave 160 zemalja, saznati više o političkim partijama pojedinih zemalja, religiji, političkim i drugim pravima građana...

Ideja je bila da se ljudima omogući da na jednom mjestu pronađu kompletan ustav neke zemlje svijeta, uporede sa drugim ustavima i samim tim saznaju kako je neka zemlja napredovala, ali i da nauče mnogo više o ustavu vlastite zemlje, piše Mashable.

"Nadamo se da će zahvaljujući ovom projektu građani više saznati o ustavu svoje zemlje te ustavima drugih zemalja. U prošlosti je bilo veoma teško doći do ustava neke zemlje te ga uporediti sa ustavom neke druge, jer su se takvi dokumenti uglavnom nalazili u bibliotekama ili u ladicama stručnjaka za ustav", napisala je na svom blogu Sara Sinclair Brody, menadžerica Google Ideasa.

Ideja za stranicu je nastala 2008. godine, kada su naučnici koji su vodili projekt uvidjeli da mnoge zemlje koje prolaze ustavnu reformu ne mogu lako pronaći ili pristupiti ustavima zemalja koje su tu reformu već provele.

Ova stranica bi zasigurno mogla biti od koristi i bh. stručnjacima. Također, građani BiH mogu pronaći Ustav naše zemlje i pročitati ga.