Sjednica Gradskog vijeća
0

Gojer: Predložiti mjere za sprječavanje sukoba na stadionima

FENA
Gradimir Gojer (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradimir Gojer (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijećnik Stranke za BiH Gradimir Gojer u Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložio je, na današnjoj sjednici Vijeća, da Gradska uprava organizira okrugli sto na kojem bi se razmatrale mjere za sprječevanje nereda na nogometnim stadionima i terenima.

Prema njegovoj inicijativi tom skupu trebali bi prisustvovati predstavnici nogometnih klubova u Sarajevu, a sve radi neponavljanja incidenta koji se desio na utakmici između FK "Željezničar" i NK "Hajduk".

Gojerovu inicijativu podržao je i samostalni vijećnik Sead Muzurović naglašavajući da bi tom skupu trebali prisustvovati i predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, predstavnici navijačkih grupa kao i predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Vijećnik Gojer u okviru tačke "Vijećnička pitanja i inicijative" problematizirao je okupljanja pred Katedralom u Sarajevu koje vrijeđaju vjernike i vjerski obred.

S ovom konstatacijom složio se i gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen koji je kazao da bi Općina Stari Grad trebala regulirati ta okupljanja te da je potrebno dati ovlaštenja policiji koja sada nema mogućnost da intervenira.

Vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) Harun Imamović također se složio s takvim stavovima, dodajući da bi na istu stvar trebalo uraditi i u blizini muške medrese.

Vijećnica Naše stranke Lejla Somun - Krupalija pokrenula je inicijativu za organiziranje Dana Emerika Bluma, čija je 28. godišnjica smrti obilježena u ponedjeljak, a koji je bio gradonačelnik Sarajeva i osnivač Energoinvesta.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović kazao je da će sljedeće godine biti organizirana manifestacija "100 najvećih" na kojoj će biti dodijeljena nagrada koja će nositi ime Emerika Bluma.