vijesti
10

Gaza: Najmlađa žrtva izraelskih napada imala jednu, najstarija 80 godina

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmalađa žrtva izraelske vojske u akciji "Zaštitna linija", koja je počela u ponedjeljak, imala je svega jednu godinu, dok je najstarija žrtva 80-godišnja Nayife Farajallah.

Kako saznaju dopisnici AA iz Gaze, tokom izraelskih bombardovanja ovog područja u Magragi je od bombi poginula starica Nayife Farajallah (80).

Istovremeno je u gradiću Han Yunus tokom bombardovanja poginula jednogodišnja Runeym Abdulgafur i njena majka Emel. U drugom slučaju bombardovanja poginula je šesnaestomjesečna beba Muhammed Meleke i njegova majka Amina, a u istom tom napadu bomba koja je pala u dvorište kuće usmrtila je Samiye el-Arja (60).

Izraelska vojska je od ponedjeljka do danas ubila 100 ljudi, a 670 ranila. Među poginulima je 12 žena i 24 djece u dobi od 1 do 5 godina. 

Bombardiranje je u Pojasu Gaze osim ljduskih dobitaka izazvalo i veliku materijalnu štetu. Podaci Euromediteranskog opservatorija za ljudska prava govore da su 282 stambena objekta potpuno uništenao, 8.910 je oštećeno, a od toga je 260 objekata uništeno u toj mjeri da se više ne može koristiti za stanovanje. 

"Izraelska vojska masovno ubija cijele porodice u Gazi. Izraelski napadi su toliko žestoki da takva paljba do sada nije zapamćena. Od ponedjeljka do petka na Gazu je iz zraka ispaljeno 1.088, sa kopna 206 te 240 granata sa mora. Izvršeno je ukupno 1.534 napada", javljeno je u saopćenju Opservatorija. 

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Samo nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana ubijen. Nakon toga međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju "Zaštitna linija".