vijesti
76

Gastro-eko fest u Sarajevu: 80 besplatnih porcija ćevapa nestalo u sekundi

Klix.ba
U Sarajevu se trenutno održava etno festival hrane i muzike Bosne i Hercegovine pod nazivom "Gastro-eko fest", pod motom "Hrana sa sevdahom".

U pitanju je manifestacija koja se bavi promocijom prirodnih resursa, turističkih atrakcija, kao i bosanskohercegovačke kulturne baštine-rukotvorina, narodnih nošnji, tradicionalnih igara i pjesama i receptura.

Sajam je počeo danas i trajat će do 23. aprila. Na sajmu će se predstaviti preko 40 izlagača koji nude proizvode od ljekovitog bilja, meda, različite čajeve, džemove i sl, kao i rukotvorine i ručni rad, a sve u cilju predstavljanja tradicije Bosne i Hercegovine.

Danas je održan "dan ćevapćića", u sklopu kojeg su dvije sarajevske ćevabdžinice posjetiteljima podijelile između 70 i 80 besplatnih porcija ćevapa koje su nestale u minuti.

"Riječ ćevap ne možete prevesti na engleski jezik, baš kao ni burek, a da pritome ne izgubite značenje. Nigdje na svijetu se ne može pronaći ćevap, bar ne u obliku u kojem se on jede kod nas. Postoje neke prerađevine od mesa, a naši mesari sakrivaju recepte o pravljenju ćevapa i prenose se s koljena na koljeno", pojašnjava za Klix.ba Lejla Arnautović, članica udruženja Dio srca, koje je organizator ove manifestacije i dodaje kako su se odlučili da čuvaju bosansku tradiciju i ono što su radili naši preci kako bi to ostavili našim sljedećim generacijama.

U četvrtak, 21. aprila održat će se promocija pod nazivom "Šta su jeli naši stari" u sklopu koje će jedna sarajevska ašdžinica predstaviti svoje proizvode i tradicionalna bosanska jela, praktično demonstrirajući spravljanje tradicionalnih bosanskih jela i savremenih delicija.

Još jedna od aktivnosti ovog sajma jeste i podizanje svijesti o važnosti zaštite životne okoline, pa će se tako u petak od 10 do 13 sati održati akcija pošumljavanja goleti Borija pod nazivom "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu", gdje će simbolično zasaditi 172 sadnice bora za 172 poginula borca sa područja Borija.

U ovom akciji učestvuju i učenici osnovnih škola sa područja općine Stari Grad.

Ideja je da se ovaj lokalitet svake godine pošumljava, budući da je to bilo područje odakle su se u ratu sjekla drva.