vijesti
15

Francuska policija identifikovala jednog od ubica koji se raznio u teatru

Klix.ba
(Foto: EPA)
Francuska policija je identifikovala jednog od napadača samoubica koji je upao u koncertnu dvoranu teatra Bataclan.

Riječ je o Ismaelu Omaru Mastefaiju, francuskom državljaninu iz predgrađa Pariza koje se zove Courcouronnes, objavili su francuski mediji.

On je bio jedan od trojice bombaša koji su u petak navečer u dvorani u centru Pariza ubili najmanje 89 ljudi, a potom se raznijeli eksplozivom oko pojasa.

Identifikovan je pomoću otiska prsta. Imao je 29 godina i policijski dosije, te je poznato da je bio radikalizovan.

Do 2012. godine živio je u obližnjem gradu Chartesu i često se molio u džamiji Luce. Nikad nije bio u zatvoru niti pod istragom zbog sumnji na terorizam. Bio je jedno od šestero djece u porodici.

Policija pokušava otkriti je li Mostefai putovao u Siriju 2014. godine. Njegov otac i brat su privedeni.

"To je ludo. I sam sam bio u Parizu sinoć i vidio sav taj haos", kazao je Mostefaijev stariji brat za AFP prije nego što je priveden s obzirom da se u subotu sam javio u policijsku stanicu.

Istražioci su kazali da je sedam napadača u Parizu, naoružanih kalašnjikovim i opasanim eksplozivom, bilo organizovano u tri tima, a strahuje se da su neki od saučesnika pobjegli. Napadi su izvršili militanti Islamske države (IDIL) u koncertnoj dvorani, najvećem stadionu, te u restoranima i barovima.

Premijer Manuel Valls je poručio da će Francuska nastaviti sa zračnim udarima na IDIL-ove snage u Siriji, opisavši tu grupu kao dobro organizovanog neprijatelja.