vijesti
6

Zvizdić za Klix.ba: BiH ima punu podršku EU, a na nama je da nastavimo napredak

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić proteklih dana sastao se sa brojnim evropskim zvaničnicima i predstavnicima najvažnijih institucija Evropske unije, a s kojim je razgovarao o evropskim integracijama naše zemlje. On je iz Strazbura za Klix.ba izjavio kako su svi zvaničnici opredijeljeni za dalji put BiH ka Evropskoj uniji.

"BiH ima punu podršku. Sada je do nas da održimo dosadašnji ritam napretka u realizaciji naših obaveza i da nastavimo sa projiciranim i usvojenim programima i planovima vezanim za dalje pristupanje BiH Evropskoj uniji", rekao je na početku razgovora Zvizdić.

On je dodao kako je poruka evropskih zvaničnika jasna i kako ona glasi: "Vrata Evropske unije za BiH su otvorena" te kako je EU prepoznala realizaciju reformske agende u našoj državi. Istakao je kako je na bh. vlastima da sa istom posvećenošću nastavi rješavati dalje zadatke na putu ka EU.

"Bilo je govora o aplikaciji BiH za članstvo u EU i to je ključni cilj moje posjete. Odnosno, dogovor ili zahtjev da se održi dinamika narednih koraka do konačnog cilja, a to je kandidatski status. Naredni korak je dobivanje upitnika", kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da je jasno iskazao potrebu i spremnost BiH da ispuni svoje uvjete, ali i obaveznost institucija EU da se što prije donesene zaključka i krene se u pripreme upitnika za BiH kako bi ga dobili u skorije vrijeme.

"Posebno sam podvukao da je to na neki način samo dio procesa unutar institucija EU, ali da je to za našu zemlju jedno od suštinski važnih pitanja koje održava dinamiku evropskih integracija i daje nam poticaj da nastavimo raditi na implementaciji svih obaveza iz evropske agende", rekao je Zvizdić.

Zvizdić ističe kako BiH treba da izvrši dvije obaveze i to prilagodbu SSP-a i instrumenta mehanizma koordinacije koji će bit važan za usvajanje materijala.

"Sa strane EU to će sigurno bit praćeno zaključkom Vijeća prema Evropskoj komisiji da se počne pripremati upitnik i da ga u što kraćem roku dobijemo", smatra Zvizdić.

Što se tiče implementacije novih programa i projekata, on je kazao kako će dalje napredovanje BiH ka EU pratiti kvalitetni programi i fondovi.

"Pratit će onoliko brzo koliko mi budemo realizovali naše obaveze koje su nam poznate i kada govorimo o IPA fondovima, a i o fondovima za pomoć i poticaje poljoprivredi. Kada realizujemo te obaveze, kada se prekine bezrazložna analiza o postojećem prijenosu nadležnosti i kada usvojimo dokumente koji su važna za ove fondove, onda će naravno i sredstva za poljoprivredu u godišnjem iznosu od oko 30 miliona eura, a i IPA sredstva za period do 2020. godine dolazit mnogo bržom dinamikom. To će nam pomoći u brojnim oblastima poljoprivrede, inovacija, obrazovanja, jačanja državne administracije i zapošljavanja", zaključio je Zvizdić.