vijesti
21

Zvizdić: Prilagoditi SSP do petka, nisam siguran da će nam se uskoro pružiti nova šansa

Piše: I. P.
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj je pozvao na aktivan rad na putu ka evropskim integracijama

"Želim istaći važnost trenutka u kojem se nalazimo jer su naredne sedmice ključne za dalji put BiH ka evropskim integracijama. Prvog jula Slovačka preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, a tamošnji čelnici su potvrdili kako će u narednom periodu rješavati pitanje Bosne i Hercegovine", rekao je Zvizdić koji je dodao da se zato za naredni petak očekuje da BiH realizira svoju obavezu prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je pozvao sve one koji učestvuju u procesu prilagodbe SSP-a da pokažu maksimalnu korektnost, odgovornost i ozbiljnost i da izvještaj koji je Vijeće ministara poslalo Predsjedništvu BiH tamo bude i potvrđeno.

"Time ćemo steći zeleno svjetlo da BiH bude na dnevnom redu sjednice Vijeća za opće poslove u petak, što je prvi korak do finalizacije 18. jula kada bi Vijeće za vanjske poslove EU trebalo donijeti zaključak i naložiti Komisiji da počne pripremati mišljenje na našu aplikaciju, odnosno upitnik koji bismo trebali dobiti početkom jeseni", kazao je Zvizdić.

On je naglasio da svi osobne i političke ambicije ili nesuglasice trebaju ostaviti po strani, a u prvi plan staviti Evropski put BiH.

"Pruža nam se izuzetna šansa i nisam siguran da ćemo u skorije vrijeme imati sličnu situaciju. Ili ćemo ubrzano nastaviti ka EU ili ćemo ostati na marginama jer EU ima svoje probleme", zaključio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara je pozvao na prekid spinovanja te da se treba razgovarati o IPA fondovima, tačnije o 100 miliona eura koji su direktno namijenjeni poljoprivrednicima u našoj zemlji, okrivivši neslaganje nižih nivoa vlasti za njihovo neiskorištavanje.

"Zašto nemamo saglasnost entiteta kako bi mogli početi povlačiti IPA fondove? Izgubit će se do 100 miliona eura koji bi bili direktno usmjereni poljoprivrednicima u BiH i to su teme o kojima moramo pričati", objasnio je Zvizdić.