vijesti
8

Zemlje Beneluksa: Potpuni zastoj BiH na putu ka EU

SRNA
Zemlje Beneluksa ocjenjuju da je u BiH došlo do potpunog zastoja na putu ka EU, zbog čega podržavaju odluku Unije da smanji i preraspodijeli sredstva iz IPA fondova.

U zajedničkoj izjavi delegacije Beneluksa navodi se da je misija Belgije, Holandije Luksemburga u više navrata izrazila zabrinutost političkim stanjem u BiH, kao i nedavnim puštanjem na slobodu osuđenih za ratni zločin, dok čekaju na ponovno suđenje.

Misija Beneluksa podsjeća na kominike Vijeća za provođenje mira u kome se navodi da su pravda i odgovornost za ratne zločine osnovne komponente u procesu pomirenja za žrtve i zajednice u BiH i da se zaključci Evropskog suda za ljudska prava ne mogu koristiti u političke svrhe.

"Politički predstavnici BiH moraju staviti strateški interes zemlje i njenih građana ispred etničkih ili sljedbeničkih ciljeva, počevši od postizanja sporazuma o provođenju odluke 'Sejdić-Finci'", navodi se u zajedničkoj izjavi delegacije Beneluksa.

Napominje se i da BiH treba hitno da uspostavi mehanizam EU koordinacije, koji omogućava svim nivoima vlasti da koordiniraju stavove o pitanjima EU.

Zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija, Luksemburg), kako se navodi, snažno podržavaju planirano osnaživanje komunikacijske strategije EU, a na građanima BiH je da drže svoju političku elitu odgovornom za trenutni zastoj u procesu evropskih integracija.

"Zbog toga su opšti izbori u 2014. godini od vitalnog značaja za budućnost BiH", navodi se u zajedničkoj izjavi.