Delegacija EU u BiH
0

Zbog neslaganja političara blokirano 14,3 miliona eura

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Odgađanje u formiranju vlasti negativno utječe na učinkovito korištenje fondova Evropske unije, a 14,3 miliona eura pomoći za ključne reformske projekte, kao što su popis stanovništva, decentralizirano upravljanje, vladavina zakona, blokirano je zbog nedostatka političke volje i zbog političkih neslaganja, rečeno je Agenciji FENA u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz te institucije su naglasili da su usvajanjem reformi koje su omogućile ukidanje viznog režima za bh. građane političari pokazali kako mogu dati opipljive rezultate kada postoji politička volja.

Funkcionalne institucije s evropskom agendom u središtu svojih programa su od iznimne važnosti za bavljenje ključnim pitanjima evropskih integracija.

Između ostaloga, potreban je dogovor o usklađivanju Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima budući da je prošlo više od godinu dana od odluke u slučaju "Sejdić i Finci" bez ikakvog napretka.

Usklađivanje Ustava BiH je također važno kako bi BiH ispoštovala obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), među kojima je uspostavljanje i institucije za državnu pomoć.

Iz Delegacije EU u BiH su potcrtali da je od prioritetnog značaja i usvajanje zakona o popisu stanovništva na državnom nivou.

"Održavanje popisa stanovništva u 2011. godini je od ključne važnosti za promoviranje društveno-ekonomskog razvoja, kao i za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji, jer kako će BiH na učinkovit način koristiti sredstva EU iz strukturalnih fondova ako nema pouzdanih statističkih podataka", rečeno je Feni u Delegaciji EU u BiH.