vijesti
7

Vesna Pusić: EU je zabrinuta za situaciju u BiH

Anadolija
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Vesna Pusić (Foto: AFP)
Za Bosnu i Hercegovinu je ključno da u ovom trenutku pokaže napredak gdje god je to moguće pokazati, kazala je u izjavi za agenciju Anadolija ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije (EU), podsjetimo, uputilo je jučer još jedno upozorenje vlastima Bosne i Hercegovine o neophodnosti provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ''Sejdić-Finci'' i izrazilo zabrinutost nenapredovanjem zemlje na putu evropskih integracija.

BiH je jedina zemlja regiona koja je bila tema sjednice ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji čine Vijeće za vanjske poslove. Vijeće je izrazilo žaljenje što politički lideri u BiH za tri godine nisu uspjeli implementirati presudu u predmetu ''Sejdić-Finci'', dovodeći BiH u poziciju da krši međunarodne obaveze.

''Zaključci o BiH doneseni su u tri tačke. Oni su na redu bili u onoj kategoriji zaključaka koji se donose bez rasprave. To je možda malo u kontradikciji s činjenicom da praktički ministri svih zemalja članica EU su vrlo zainteresirani za BiH i vrlo često razgovaraju o BiH i kad ta tema nije na dnevnom redu. Bez rasprave usvojeni zaključci uglavnom govore o zabrinutosti za situaciju u BiH. Prvi govori da zemlje u regiji napreduju, a da BiH zaostaje, dok druga dva se pozivaju na nužnost provedbe Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić-Finci', odnosno vezanost napredovanja BiH sa realizacijom ili provedbom odluke u slučaju 'Sjedić-Finci'. Ako malo dublje uđemo u taj problem, jasno nam je da u velikoj mjeri postoji određeni sukob između daytonskog koncepta BiH, s jedne strane, i presude u slučaju 'Sjedinć-Finci', s druge strane'', rekla je Pusić.

To, dodala je šefica hrvatske diplomatije, ne znači da ne treba provoditi odluku u slučaju ''Sejdić-Finci''.

"Ali, znači da treba sustavno, možda sa punim razumijevanjem i rješavanjem pitanja sa reprezentima sva tri naroda u BiH, prići provedbi odluke u slučaju 'Sejdić-Finci'. Moje mišljenje je da je u svakom slučaju za BiH u ovom trenutku ključno pokazati napredak gdje god je to moguće pokazati, a mislim da je to sada pitanje registriranja vojne imovine, odnosno pitanje aktiviranja MAP-a, puta za članstvo u NATO-u. Za stabilnost BiH, a onda i svih njenih susjeda i naše cijele regije je napredovanje BiH prema članstvu u NATO neobično važno. A s druge strane, važno je u percepciji BiH kao zemlje koja jeste u stanju provesti nešto i može napredovati u realizaciji svojih projekata. To bi stvorilo opću pozitivnu sliku o BiH pa bi se možda i neke druge teme lakše razriješile i neki drugi problemi našli svoje odgovore", izjavila je Vesna Pusić za agenciju Anadolija.