vijesti
0

Vanjskotrgovinska komora BiH: Hrvatska ne može sjediti na dvije stolice

SRNA
Hrvatska ne može sjediti "na dvije stolice", zbog čega treba da se opredijeli i izjasni, da li želi u EU ili želi da i dalje bude u CEFTA-i, poručili su danas članovi rukovodstva Vanjskotrgovinske komore (VTKBiH).

Predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić konstatovao je da ulazak Hrvatske u EU treba posmatrati dvojako, sa pozitivne i sa negativne strane.

"Pozitivno je da će to biti izazov za BiH u svim aspektima, jer će doći do promjene svijesti na društvenom, ekonomskom i političkom planu koji će zahtijevati hitno rješavanje problema unutrašnjeg tržišta, te organizovanja i funkcionisanja zemlje koji moraju biti prioritet i rješavati se u skladu sa evropskim principima i standardima", rekao je Egrlić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On smatra da BiH nakon 1. jula može očekivati i rast stranih ulaganja, a realno je očekivati i razvoj regionalne prekogranične saradnje.

Prema njegovim riječima, niz otvorenih pitanja kao što su granična pitanja, imovinsko-pravni odnosi, energetika, rad, zapošljavanje, socijalna zaštita i penzije, te trgovinski odnosi između BiH i EU mogu dovesti do negativnih posljedica.

"Sva ova pitanja prestaju da budu dio bilateralnih odnosa BiH i Hrvatske i dobijaju multilateralni karakter", naveo je Egrlić.

Potpredsjednik Komore Bruno Bojić založio se da mala i srednja preduzeća u BiH dobiju značajniju institucionalnu pomoć, ali i podršku velikih korporacija.

Bojić je za novembar najavio sjednicu CEFTA-e u Sarajevu.

Savjetnik prodajnog sektora VTK BiH Igor Gavran podsjetio je da BiH i dalje bilježi negativan spoljnotrgovinski saldo od 2,3 milijarde KM.

On je uočio da EU neopravdano pokušava da u pregovorima sa BiH u vezi sa ulaskom Hrvatske u EU koristi izraz "tradicionalna trgovina" koji se nigdje ne navodi u Privremenom sporazumu o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU.

Direktor Instituta za edukaciju VTK BiH Duljko Hasić upozorio je da će izvoz agroindustrijskih proizvoda iz BiH u Hrvatsku biti opterećen nizom poteškoća nakon 1. jula, ističući da će najviše problema imati mesni proizvođači.

Na konferenciji za novinare u VTK BiH rečeno je i da će ulazak Hrvatske u EU donijeti probleme i transportnom sektoru BiH.

Izrečena je i generalna ocjena da je ekonomska situacija u BiH izrazito nepovoljna, a kratkoročna i srednjoročna predviđanja ne ukazuju na bitnija poboljšanja bez provođenja suštinskih reformi, te obezbjeđivanja kapitala za pokretanje investicionih ciklusa.

Posebno je usložnjena situacija u poljoprivrednom sektoru, ističu eksperti VTK BiH.