Nevenka Savić
0

Usvajanje Zakona o državnoj pomoći veliki korak ka aplikaciji

SRNA
Nevenka Savić
Nevenka Savić
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić smatra da je usvajanje Prijedloga zakona o sistemu državne pomoći na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH i njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru veliki napredak u procesu podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU.

Podsjećajući da je prijedlog ovog zakona stajao pet-šest godina, ona je istakla da je ipak došlo do kompromisnog rješenja u samom tekstu zakona što je veliki napredak. "Zaista se nadam da će i Parlamentarna skupština BiH prepoznati značaj usvajanja zakona i da će ga i usvojiti", izjavila je Savićeva za Radio "Slobodna Evropa".

Ona ističe da treba imati na umu da su preostale još dvije obaveze - usvajanje zakona o popisu stanovništva i rad na izmjenama Ustava u skladu sa presudom Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. 

Prema njenim riječima, formalno-pravno mogućnost podnošenja aplikacije za članstvo je i sada otvorena, ali se nikakno ne smiju izgubiti iz vida zaključci Savjeta EU iz marta kada je rečeno da aplikacija BiH neće biti kredibilna ako prethodno ne budu ispunjena tri uslova. 

Ona je naglasila da u periodu od nekih godinu dana kada nisu mogli biti usvajani zakoni povećan jaz između BiH i ostalih zemalja regiona u integracionom procesu. 

Savićeva je istakla da je bitno da tri preostale obaveze budu završene do sredine novembra da bi bilo vremena do BiH do kraja godine podnese aplikaciju da bi ona bila razmatrana od EU.  Navodeći da je Direkcija stručno tijelo, a da je politički dogovor nešto što je neophodno za proces. 

"Naše je da stručno radimo svoj posao, da koordiniramo proces, ali ako ne postoji dogovor na političkom nivou, onda se ono što mi radimo ne može realizovati. To je jednostavno preduslov za sve što slijedi u stručnom pogledu. Mislim da će ovaj gap od nekih godinu dana ubrzo biti nadoknađen", rekla je Savićeva i dodala da je uvjerena da svi prepoznaju značaj i procesa i obaveza.