vijesti
42

U Livnu Projektna akademija SERDA-e o pisanju i implementaciji EU projekata

U Livnu se od 9. do 13. juna 2014. godine održava Projektna akademija na kojoj učestvuje 15 polaznika, među kojima su predstavnici Vlade Livanjskog kantona, općina Tomislavgrad, Livno, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar te predstavnici nevladinih organizacija (NVO) aktivnih na području Kantona 10.

Tokom petodnevnog programa Projektne akademije, polaznici će proći edukaciju o temama: Razumijevanje Evropske unije; Programi finansijske podrške i fondovi EU; Izrada projektnih prijedloga prema Project Cycle Management (PCM - Upravljanje projektnim ciklusom) i Popunjavanje aplikacija za EU fondove.

Program rada predviđa intenzivnu edukaciju sa polaznicima, fokusirajući se na odabir i razvoj projektnih ideja te izradu kvalitetnih projektnih prijedloga, s ciljem jačanja kapaciteta zaposlenih u lokalnim i javnim institucijama i NVO na području Kantona 10, kako bi iskoristili mogućnosti koje EU trenutno pruža BiH. Već nakon prvog dana edukacije svi polaznici su izrazili zadovoljstvo te istaknuli da su njihova očekivanja ispunjena, s obzirom na sveobuhvatan program rada, ali i vrlo kvalitetne predavače, koji prenose vlastito iskustvo sa konkretnim primjerima projekata koji su već finansirani sredstvima EU.

Nakon uspješno savladanog programa, polaznici će postati članovi Kluba Projektne akademije. Oni će se periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija o raspoloživim donatorskim sredstvima na koja mogu aplicirati i razmjenjivati iskustva o postojećim EU fondovima.

Pokrenuta edukacija se realizuje u okviru projekta pod nazivom "Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“, koji implementiraju UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM u partnerstvu sa Vladom i općinama Kantona 10, Crvenim križom, Kantonalnim centrom za socijalnu skrb, te lokalnim organizacijama civilnog društva, a koji finansira UN Siguronosni fond i Vlada Kantona 10. Cilj projekta je poboljšanje i stabilizacija ekonomskih, socijalnih i ostalih nedostataka koje posebno utiču na položaj socijalno ugroženih grupa u Kantonu 10.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je usmjerila projektne aktivnosti na osnaživanju kapaciteta službenika vladinog i NVO sektora kako bi dodatno razvili znanja i vještine na razumijevanju i pristupanju raspoloživim donatorskim sredstvima u BIH.

Ukupna realizacija projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta kantonalnih i općinskih vlasti, a i NVO za pružanje socijalnih usluga s ciljem smanjenja lične i društvene nesigurnosti, jačanju kapaciteta unutar obrazovnog sistema, kantonalnih i općinskih vlasti u sprječavanju diskriminacije i nasilja, unaprjeđenju spremnosti kritičnih područja u Kantonu 10 da odgovore na rizike i prijetnje sigurnosti zajednice te jednakom pristupu mogućnostima zapošljavanja i ekonomskoj održivosti u prioritetnim područjima.