vijesti
76

Tusk prihvatio Izetbegovićevu inicijativu za bolju komunikaciju EU i Zapadnog Balkana

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastao se s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Izetbegović je informirao Tuska o dinamici napretka Bosne i Hercegovine u realizaciji postavljenih zadataka i ciljeva u domenu integracije u EU, kao i o planiranim predstojećim koracima BiH. Razmijenjena su mišljenja o situaciji i odnosima u regiji, kao i izazovima i prijetnjama s kojima se suočavaju BiH i regija Zapadnog Balkana. Tusk je izrazio zadovoljstvo Izetbegovićevom posjetom Briselu te čestitao na napretku koji je BiH postigla, rekavši da je impresioniran njime.

Sagovornici su se složili da je potrebna intenzivnija politička komunikacija između EU i regije Zapadnog Balkana, s ciljem bolje razmjene informacija i koordinacije pristupa u suprotstavljanju izazovima i prijetnjama koje pogađaju regiju i EU. U tom smislu, Tusk je pozdravio ideju Izetbegovića o političkom dijalogu na visokom nivou EU-Zapadni Balkan i izrazio spremnost i podršku da se u narednom periodu ta inicijativa detaljno razradi.

Izetbegović je potvrdio čvrsto opredjeljenje da BiH nastavi sa provođenjem Reformske agende i procesom pristupanja EU, te izrazio očekivanje da će BiH do kraja 2017. dobiti kandidatski status. Tusk je izrazio punu podršku nastavku provođenja Reformske agende u okviru obnovljenog pristupa EU.