Predstavnik Belgije u Sarajevu
0

Svi lažni azilanti bit će vraćeni u BiH

FENA
Svi građani Bosne i Hercegovine koji su predali zahtjev za azil u Kraljevini Belgiji a dobiju negativan odgovor, bit će vraćeni u BiH, poručio je danas Freddy Roosemont, generalni direktor Službe za imigraciju Kraljevine Belgije, na sastanku sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar Ahmetović informirao je direktora Roosemonta o aktivnostima koje provodi Ministarstvo sigurnosti BiH kako bi se što prije sanirale posljedice iznenadnog povećanja broja azilanata u zemljama Evropske unije.

  • Pojačali smo kontrolu na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine, o ovom problemu smo obavijestili sve nadležne agencije za provođenje zakona iz ove oblasti i činimo sve što je u našoj moći da se ovaj problem što prije riješi, istakao je ministar sigurnosti BiH na današnjem sastanku.

Direktor Roosemont je naglasio kako je bitna stvar to što su vlasti Bosne i Hercegovine reagovale na adekvatan i brz način, te tako pokazali svu ozbiljnost i želju sa saradnjom.

Ministar Ahmetović je naglasio da će traženje azila u zemljama Evropske unije naštetiti onim osobama koji su zatražili azil, ali da će to nanijeti i ogromnu štetu Bosni i Hercegovini.

  • Stoga apelujem još jednom na sve građane Bosne i Hercegovine da ne traže azil u zemljama Evropske unije, jer se BiH smatra sigurnom zemljom i ovakvi zahtjevi su unaprijed osuđeni na neuspjeh, poruka je ministra Ahmetovića.