vijesti
35

Sve više penzionera, a sve manje novca: Težak je život sa 326 KM mjesečno

Piše: M. Nukić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Broj penzionera u BiH povećava se iz godine u godinu, a stručnjaci upozoravaju kako naša zemlja postaje zemlja penzionera. Budžet je svakako preopterećen, država prezadužena, a radna snaga nezaposlena ili napušta zemlju.

Broj zaposlenih osoba stagnira ili opada, zavisno od sezone, te samim tim penzije postaje upitna kategorija jer se one isplaćuju upravo na osnovu doprinosa na plaće uposlenih osoba.

Samim tim što dolazi do nesrazmjera između broja zaposlenih i broja penzionera, iznos penzije stagnira ili je tokom proteklih godina povećana nekoliko konvertibilnih maraka.

U Republici Srpskoj je prema statističkim podacima broj penzionera premašio broj radnika još prošle godine, no ovdje nisu uračunate osobe koje su formalno zaposlene u firmama gdje nisu vršene isplate plaća godinama, pa tako nisu uplaćeni ni doprinosi od kojih bi se prikupljao novac za penzije. Slična situacija je i u FBiH.

Nesrazmjer u broju uposlenih i penzionisanih osoba

"Ključni problem s kojim se suočavamo, a što je i očekivano u bh. prilikama, jeste nepovoljan omjer penzionisanih i zaposlenih osoba, kao i činjenica da se broj penzionera konstantno povećava, dok broj zaposlenih osoba stagnira. Kao što znate, penzije se isplaćuju na osnovu uplata doprinosa na plaće uposlenih osoba. Drugim riječima uplate stagniraju ili njihovo povećanje (kao plod povećanja plaća) u nedovoljnoj mjeri prati stopu povećanja broja penzionera, odnosno potrebne izdatke", rekao je za Klix.ba Tomislav Kvesić, stručni saradnik iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Najniža penzija u FBiH iznosi 326,17 KM, dok u Republici Srpskoj iznosi 169,34 KM. Mnogi penzioneri jedva preživljavaju i trenutno se u zoni siromaštva nalazi 80 posto penzionera.

"Ti ljudi jedva preživljavaju. Većina mjesečno prima 326 maraka od kojih nekako žive. Mnogi preživljavaju, i to zahvaljujući pomoći bližnjih", rekao je ranije predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

Neophodna reforma radi održivosti sistema

Stručnjaci, predstavnici udruženja penzionera i fondova PIO apelovali su na vlasti da izvrše promjene Zakona o PIO-u i uvedu reforme, jer je trenutno stanje teško održivo. Naša zemlja se iz godine u godinu zadužuje kako bi pokrila velike troškove glomazne administracije, ali i isplatila penzije.

"Što se tiče same reforme penzionog sistema, određeni prijedlozi su aktuelni, no, trenutno ne mogu detaljnije govoriti o tome. U svakom slučaju je reforma sistema potrebna radi stabilizacije istog, dugoročne sigurnosti i sl.", rekao je Kvesić.

Strategija reforme penzionog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojena je na Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH 11. i 12. novembra 2013. godine, a na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH 06. februara 2014. godine), nakon čega je Vlada FBiH na sjednici održanoj 19. februara 2014. godine donijela Zaključak kojim je zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u saradnji sa Federalnim zavodom za penziono i invalidsko osiguranje i Uredom premijera Federacije Bosne i Hercegovine, pripremi tekst zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, zakona o organizaciji penzionog i invalidskog osiguranja i zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima, a na čijoj se izradi, kako kažu iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, trenutno radi.

"Svi penzioni sistemi u svijetu, pa tako i ovaj u FBiH, su u svojevrsnoj krizi, bez obzira na to kako su strukturirani, zbog niza okolnosti koje karakteriziraju socijalno-ekonomsku situaciju svake zemlje pojedinačno. Općenito, u svim zemljama svijeta životni vijek se produžava, što direktno ima negativne posljedice po finansijsku stabilnost penzionog sistema. S druge strane, direktan negativan utjecaj na finansijsku stabilnost penzionih sistema ima i nepovoljan omjer broja osiguranika i penzionera, s obzirom na to da je stopa rasta broja penzionera izraženija u odnosu na stopu rasta novozaposlenih osiguranika. Još je mnogo faktora koji direktno utječu na penzione sisteme, s tim što BiH i FBiH imaju svoje specifičnosti koje dodatno usložnjavaju stabilnost penzionog sistema, kao što su: komplicirana političko-teritorijalna struktura, visok nivo sive ekonomije koja rezultira nedovoljnim obuhvatom svih radno aktivnih osoba, neriješen sistem penzionog i invalidskog osiguranja pojedinih kategorija stanovništva i dr.", rekao je za Klix.ba Toni Čuljak, glasnogovornik federalnog ministra rada i socijalne politike.

Strategija će poboljšati standard penzionera

Ciljevi strategije su, prije svega, osiguranje dugoročne održivosti penzionog sistema i sprečavanje socijalne ugroženosti u starosti. Također, predviđa se i uvođenje sistema obračuna penzija proporcionalno uplaćenom doprinosu, te primjereniji doprinos za osiguranike s beneficiranim radnim stažom. Poticat će se i razvoj finansijskog tržišta u oblasti dobrovoljnih penzionih fondova te veće uključenje osiguranika u penzioni sistem. Uz to, FBiH će pratiti demografske trendove te postepeno povećavati prijevremene starosne granice odlaska u penziju.

"U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike smatraju da će se provođenjem Strategije reforme penzionog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno donošenjem novog zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, zakona o organizaciji penzionog i invalidskog osiguranja i zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima, poboljšati i standard penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naime, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zajedno sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnim zavodom za penziono i invalidsko osiguranje, svako u okviru svoje nadležnosti, kontinuirano poduzima potrebne aktivnosti kako bi se osigurala dostatna sredstva za redovnu isplatu penzija na mjesečnom nivou u FBiH, a dugoročno gledajući, ukoliko se u potpunosti provede Strategija reforme penzionog sistema, Federacija BiH će garantirati redovnu isplatu penzija", rekao je Čuljak.

Penzije su u FBiH od 1. januara 2014. godine povećane za pet posto, a isplata je počela u februaru ove godine. Tako je najniža penzija sa 310,73 KM povećana na 326,17 KM, zagarantovana sa 414,30 KM na 434,90 KM i najviša sa 2.071,50 KM na 2.174,48 KM.

U Republici Srpskoj povećanje je iznosilo 3,5 posto i isplate su počele u septembru 2013. godine, dok je u januaru ove godine povećana i minimalna penzija za 3 KM, dok je oktobarska penzija bila veća za dva posto. Premijerka RS Željka Cvijanović obećala je da će od januara nove godine biti povećane za još jedan posto.

FBiH bez povećanja penzija u narednoj godini?

Nova povećanja u 2015. godini na području FBiH nisu predviđena, no to ipak nije nemoguće.

"Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje će, prema ranije donesenom planu, nastaviti prodaju neperspektivnih nekretnina koje su njegovo vlasništvo, a sve s ciljem uspostavljanja bolje finansijske stabilnosti i održivosti sistema penzionog i invalidskog osiguranja. Također, Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje je zadužen da o provođenju navedenih mjera i njihovim finansijskim efektima Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dostavlja redovne finansijske izvještaje, na osnovu kojih će Vlada Federacije, eventualno, poduzimati i dodatne mjere i aktivnosti na održavanju visine isplatnog koeficijenta i redovne isplate penzija na mjesečnom nivou. Dakle, od provođenja navedenih mjera, te od visine prikupljenih doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, zavisit će mogućnosti za povećanje penzija u 2015. godini, rekao je Čuljak.

Nova vlast izabrana na Općim izborima 2014. imat će mnogo posla u narednoj godini. Kako bi osigurala da sistem penzija bude održiv, morat će posvetiti pažnju sektoru zapošljavanja ljudi, kao što su i obećali, te smanjenju rada nacrno. Da bi to postigla, svakako se treba posvetiti izmjeni zakona o izuzetno visokim porezima koji u velikom broju slučajeva sprečava poslodavce da prijave radnike ili ih prijavljuju na minimalac.