vijesti
42

Šta popis stanovništva znači za bh. dijasporu?

Piše: Tatjana Sekulić
Tokom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini bit će izvršen i popis građana BiH koji žive u inozemstvu. Međutim, načini i modaliteti popisa u dijaspori još uvijek nisu jasno precizirani. Građani BiH koji žive ili privremeno borave u inozemstvu zabrinuti su da ne budu "otpisani", no nadležni tvrde da nema razloga za to te da će i oni biti popisani.

Prema Zakonu, u popisu će učestvovati sve osobe koje žive u inozemstvu duže od 12 mjeseci, a imaju prebivalište u BiH. Oni će popisnicu moći preuzeti sa web-stranice Agencije za statistiku BiH, popuniti i poštom poslati na adresu Agencije.

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku, izjavio je da je to pitanje regulirano članovima 40.-42. Zakona i da će se u skladu s tim i provesti.

Popisani ili otpisani

"U narednom periodu ćemo pripremiti metodologiju i izgled same popisnice. Javnost i dijaspora će biti detaljnije informisani o načinu kako će se to raditi. Tu je Zakon propisao i set pitanja koja će biti u toj popisnici", kazao je Milinović.

Iz Svjetskog saveza dijaspore BiH upozorili su da takav način popisa nije odgovarajući i da je dijaspora diskriminisana.

"Kako sada stvari stoje, dijaspora neće biti popisana, odnosno većina građana BiH, koji žive u inozemstvu. Stoga je dijaspora s pravom ogorčena. Oni koji donose i usvajaju zakone još jednom su minimizirali svoje državljane u inozemstvu. Kada je Zakon usvajan na dijasporu su zaboravili, zato ona neće biti popisana nego otpisana", kazao je Haris Halilović predstavnik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSD) u Njemačkoj.

Upravo zbog toga SSD je nadležnima u BiH predložio otvaranje informativnog centra za popis u dijaspori. Centar bi bio smješten u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama gdje boravi mnogo građana iz BiH, a cilj bi bio informisanje građana, organizovanje tribina te pomaganje u svim detaljima i nejasnoćama u vezi sa popisom.

"Dijaspora je veoma važna"

Dopis su uputili Ageniciji za statistiku i čekaju odgovor, a naredne sedmice delegacija SSD-a će razgovarati sa Damirom Hadžićem, ministrom sobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, i koordinatorom za nastupajući popis stanovništva.

"Nama je stalo do dijaspore i pronaći ćemo odgovarajuće modele za popis, ali naravno moramo poštovati i pravila EUROSTAT-a. Svjesni smo koliku obavezu imamo prema građanima BiH koji žive u inozemstvu, s obzirom na to da su oni u godinama nakon rata mnogo pomogli našoj zemlji, a i danas to čine pomažući finansijski rodbinu i prijatelje te privredu i ekonomiju BiH. Nećemo umanjivati značaj i važnost dijaspore, jer veoma nam je bitno da znamo koliko naših ljudi živi u inozemstvu te ćemo tražiti najbolje rješenje", kazao je Hadžić za Klix.ba.

Dodao je da će se naredne sedmice susresti s delegacijom Svjetskog saveza dijaspore te saslušati njihove prijedloge i zajedno s njima pokušati iznaći najbolje rješenje za popis dijaspore.

Halilović je predložio i to da se omogući da građani BiH koji borave u inozemstvu informišu i u konzulatima i ambasadama te tu i popunjavaju popisnicu, ukoliko nisu u mogućnosti da za vrijeme popisa budu u rodnoj zemlji, a smatra da bi BiH trebala imati i Ministarstvo dijaspore.

Ima vremena za pronalazak najboljeg rješenja

Hasan Zolić, penzionisani profesor statistike i demografije te bivši direktor Federalnog zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH istakao je, također, da popisom dijaspora neće biti isključena.

"Naša dijaspora je veoma specifična. Mnogi građani imaju prebivalište u BiH, ali žive van granica naše zemlje. Ipak, u BiH imaju imovinu, stanove i kuće, što znači da moraju biti obuhvaćeni popisom. Agencija za statistiku BiH će zasigurno naći metode, bilo to preko formulara na web-stranici, diplomatskih predstavništva i konzulata, a moguće je i da se otvore centri. Vremena za organizaciju ima ako se intenzivno radi", naglasio je Zolić.

On je istakao i to da je vrlo bitno razlikovati dvije kategorije - stalno stanovništvo i prisutno, odnosno stanovništvo koje je u BiH tokom popisa u oktobru.

Podsjetimo, nakon preporuke EUROSTAT-a popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini odgođen je za oktobar 2013. godine. Iz Agencije za statistiku BiH naveli su da intenzivno rade na pripremama za popis te se radi na finaliziranju metodoloških dokumenata.