vijesti
1

Šta Horizont 2020 može ponuditi privrednicima i fakultetima u BiH?

Klix.ba
Evropska unija je pokrenula okvirni program za istraživanje i inovacije za period 2014. do 2020., pod nazivom Horizont 2020. I Bosna i Hercegovina kao potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u EU može učestvovati u programu čija su sredstva predviđena za istraživanje i inovacije.

Program Horizont 2020 ima za cilj povećanje konkurentnosti Evrope globalno, ekonomskog razvoja, stvaranja novih radnih mjesta i prevazilaženje ekonomske krize. Omogućeno je aktivno učešće privrede, posebno malih i srednjih preduzeća, da pokrenu inovativne projekte i povećaju zaposlenost.

Nakon uspješne prezentacije programa poduzetnicima, naučnicima i inovatorima u Mostaru, nova konferencija će se održati u Sarajevu 06. i 07. maja, 2014. Učesnici će imati priliku da čuju uspješne primjere učešća u programu FP7 kompanije iz BiH, a akterima će se ponuditi odgovori na pitanja Šta Horizont 2020 može ponuditi? Kako pristupiti programu Horizont 2020 i Eureka? Šta će vaš projektni prijedlog učiniti najboljim?

Konferenciju organiziraju projekat “Izgradnja kapaciteta u BiH za evropske programe i inicijative za istraživanja i tehnološki razvoj (RTDPI)“, koji finansira Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH. Zadovoljstvo nam je pozivati vas da prisustvujete:

Otvaranju druge konferencije Horizont 2020 je predviđeno u utorak, 6. maja, u 10:30 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina Bana 7, konferencijska sala II sprat.

Na otvaranju konferencije prisutnima će se obratiti: Natalia Dianiskova, šefica sekcije III Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ammar Miraščija, šef odjela za nauku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i prof. dr. Faruk Mekić, prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Sarajevu.