vijesti
0

Sorensen: Naredne sedmice pokazat će ima li volje za evropski put BiH

FENA
Sorensen i Dodik (Foto: SRNA)
Sorensen i Dodik (Foto: SRNA)
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen izjavio je danas u Banjoj Luci da su domaći političari u BiH odgovorni za sve ono što je navedeno u godišnjem Izvještaju Evropske komisije o napretku u BiH te da snažnu javnu podršku članstvu BiH u EU ne prati politička volja.

"U razgovorima koji predstoje u narednih nekoliko sedmica vidjet ću da li ima dovoljno političke volje koja će pratiti opredjeljenje javnosti za članstvo BiH u Uniju", naglasio je Sorensen i dodao da se mora vidjeti da postoji saglasnost svih političkih straka da se krene dalje.

Precizirao je da se u Izvještaju opisuje situacija u zemlji koja želi da se pruključi EU, a odgovornost za napredovanje tog procesa je u potpunosti na domaćim političarima i BiH i tako je za svaku zemlju.

Sorensen je u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, podsjetio na stav da EU želi da se evropskoj zajednici država pridruži BiH te da su spremni da rade s domaćim političarima na tom putu i da stoga u tom duhu treba čitati somenuti izvještaj u kojem se navodi šta treba uraditi u narednom periodu.

Podsjetivši koji status imaju susjedne zemlje, šef Delegacije EU je naglasio da je generalno, na regionalnom nivou, došlo do napretka i da je sasvim jasno da EU ispunjava svoja obećanja kada zemlja ispuni svoje obaveze.

Na sastanku evropskih zvaničnika i političkih lidera u Briselu u junu uspostavljena je Mapa puta za evropski put BiH i veoma konkretni rokovi koji su političari trebali ispuniti, ali naveo je ti rokovi nisu ispunjeni.

"Naredne sedmice će pokazati da li će obaveze koje su preuzete na tom sastanku biti ispunjene", ukazao je Sorensen.

Nije želio da komenira moguće ukidanje bezviznog režima za BiH, ističući da je sasvim jasno da, kada zemlja preuzeme neke obaveze, treba da ih i ispuni.

U svim odnosima međunarodnih zvaničnika s BiH uvijek je bilo jasno šta zemlja treba da uradi, a što treba da uradi druga strana.