vijesti
2

Sljedeće sedmice u Evropskom parlamentu o prijedlogu rezolucije BiH

FENA
Evropski parlament
Evropski parlament
Zastupnici Evropskog parlamenta slijedeće sedmice na plenarnoj sjednici raspravljat će i o prijedlogu rezolucije Bosne i Hercegovine i Albanije.

Parlament će u srijedu s povjerenikom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom raspravljati o reformama i napretku Albanije i BiH u 2014.

U svojoj rezoluciji, o kojoj će glasovati u četvrtak, evropski zastupnici su istaknuli potrebu za inkluzivnim, konstruktivnim i održivim političkim dijalogom o reformama, kao i za većom suradnjom između političkih snaga u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Prema prijedlogu rezolucije, koji je izglasan sredinom ovoga mjeseca na Odboru za vanjsku politiku i koji se u konačnoj verziji neće važnije mijenjati, zastupnici će, između ostalog, pozvati nove čelnike Bosne i Hercegovine da slijede načela federalizma i supsidijarnosti i zatražiti da svi konstitutivni narodi imaju osiguran pristup javnom televizijskom servisu, na svim službenim jezicima.

Parlament će također pozvati čelnike BiH da se nedvosmisleno obavežu za nastavak reformskog procesa i približavanje BiH Evropskoj uniji.