vijesti
0

SERDA: Počela akademija o EU projektima

U okviru Projektne akademija koju je uspostavila Sarajevska regionalna razvojna agencije SERDA, danas je počeo prvi program edukacije o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima.

U narednih pet dana polaznici će imati priliku da se educiraju u oblastima: razumijevanje Evropske unije, programi finansijske podrške i fondovi EU, izrada projektnih prijedloga prema PCM-u i popuna aplikacija na EU fondove.

Drugi program koji obuhvata oblasti planiranje i koordinacija provedbe projekata, ugovorne obaveze korisnika sredstava, upravljanje finansijskim izvještajima i provedba procesa javne nabavke počinje naredne sedmice.

Partner u realizaciji programa je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Program rada predviđa intenzivnu edukaciju putem prezentacija, radionica, simulacija, studija-slučaja, interaktivan rad sa polaznicima itd., fokusirajući se na odabir i razvoj projektnih ideja, izradu kvalitetnih projektnih prijedloga, izradu tenderske dokumentacije, ali i implementaciju EU projekata koja nosi veliki broj izazova. S obzirom na veliku zainteresiranost za pohađanje navedenih programa, polaznici su podijeljeni u nekoliko grupa. Prvu grupu polaznika čine predstavnici kantonalnih ministarstava, lokalnih zajednica, obrazovnih institucija, NVO, ali i fizička lica koja žele poboljšati vlastita znanja, te naučiti kako iskoristiti sredstva EU.

Nakon uspješno savladanog programa, polaznici će dobiti potvrdu/uvjerenje o sudjelovanju na edukaciji i postati članovi Kluba Projektne akademije koji će se periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija i iskustava o EU fondovima.

Činjenica je da SERDA ima dugogodišnje iskustvo u pripremi i implementaciji projekata koji se finansiraju iz EU sredstva, i jedna je od vodećih organizacija po broju EU projekata čija je implementacija u toku. S tim u vezi, SERDA je uspostavila Projektnu akademiju koja je otvorena i za pravna i za fizička lica, sve one koji žele da se educiraju i nauče kako iskoristiti sredstva EU. Za svaku fazu upravljanja projektnim ciklusom (PCM) SERDA posjeduje specifična znanja stečena na projektima u praksi koja želi prenijeti polaznicima Projektne akademije.

Naime, iako naša zemlja ima status potencijalnog kandidata i time ograničene mogućnosti korištenja evropskih fondova i programa, ipak postoje sredstva koja su u ovom trenutku dostupna i koja možemo iskoristiti ako imamo dobro ideju koju znamo pretvoriti u projekt u skladu sa pravilima i zahtjevima koje postavlja EU. Istovremeno, u BIH je evidentan nedostatak ljudskih resursa u području pripreme i provedbe EU projekata, stoga je i cilj Projektne akademije da se ojačaju kapaciteti zaposlenih u lokalnim zajednicama, ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima, zavodima, ustanovama i drugim institucijama i organizacijama, NVO, privrednim subjektima, kao i fizičkih lica koja profesionalno i funkcionalno imaju ili mogu imati ulogu i mogućnost u procesu EU integracija.

Svi zainteresirani za Projektnu akademiju, prijavu mogu preuzeti na web stranicama www.serda.ba i www.ceppei.ba ili direktno u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji – SERDA. Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: [email protected], faxa: 033/663 - 923, na protokol ili poštom na adresu Sarajevska regionalna razvojna agencija – SERDA, ulica Hamdije Čemerlića 2/11, Sarajevo.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 033/703 – 801.