vijesti
75

Šepić: Ne postoji ključna politička volja za priključenje naše zemlje EU

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić izjavio je danas u Sarajevu da u BiH postoje političke snage koje ne žele BiH u Evropskoj uniji.
Senad Šepić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Senad Šepić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Također, postoje političke snage koje se boje ulaska u EU jer se zapravo boje svega onoga što donosi zajednica reda, discipline i zakona", kazao je Šepić pred početak redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99″ na kojoj je kao uvodničar govorio o temi “Zašto BiH još nije otpočela pregovore za pristupanje u EU”.

Po njegovim riječima, u ovom momentu kad je u pitanju podnošenje aplikacije i otpočinjanje pregovora postoje dva razloga - prvi je tehničke prirode, a to je da nismo ispunili uvjete koje je Evropska unija postavila pred nas, a to je rješavanje presude Sejdi i Finci i s druge strane definiranje mehanizma koordinacije.

"Ono što ja vidim kao veći problem je to da u ovom momentu ne postoji ključna politička volja za priključenje naše zemlje EU", istakao je Šepić.

Vijeće ministra BiH, koje je ključni motor koji treba da nas vodi evropskim integracijama, kako je dodao Šepić, nije u tom smislu odgovorilo zadatku.

"U BiH moramo promjeniti naš unutrašnji pristup vođenju politike, naš unutrašnji pristup odgovornosti kojeg političari u ovom momentu ne iskazuju. Ako 85 posto građana naše zemlje želi evropski put, onda su najčešće tačke dnevnog rada u Parlamentu i vladama one tačke koje govore o ispunjavanju uvjeta za priključenje EU", dodao je Šepić.

Senad Šepić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Senad Šepić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Naveo je da je prije dva mjeseca u BiH potpisana zajednička deklaracija o evropskim vrijednostima gdje se pet političkih stranaka, koje pokrivaju prostor cijele BiH, odlučilo da napravi programsku deklaraciju u kojoj će svoje političko djelovanje od oktobra ove godine najdirektnije usmjeriti ispunjavanju uvjeta koji se tiču našeg priključenja evropskom putu.

"Na jednoj takvoj platformi, na jednom takvom političkom pristupu vidim šansu za ovu zemlju i u tom smislu, ukoliko smo spremni da sa svih strana pokrenemo maksimalno tu priču, vidim šansu da nakon izbora 2014. uz našu unutrašnju spremnost, preokrenemo političku paradigmu u kojoj sada živimo i zemlju povedemo putem evropskih integracija", kazao je Šepić.

Zbog potpunog odsustva političke odgovornosti u BiH, prokomentirao je Šepić, sada smo u poziciji da se od danas naša zemlja nalazi na restriktivnoj listi zemalja prema kojima će se primjenjivati poseban režim jer nismo u roku i vremenu u kojem smo trebali usvojili zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

"U skladu s tim organizacija Vijeća Evrope nas stavlja na tu listu, a najdirektnije posljedice trpit će građani ove zemlje", kazao je Šepić dodajući da za to smatra odgovornom parlamentarnu većina u BiH.

Podsjetio je da su u Predstavničkom domu državnog parlamenta "prošli“ i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, ali Dom naroda u međuvremenu nije zasjedao.

Lada Sadiković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Lada Sadiković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Kao koreferent o temi prijema BiH u Evropsku uniju govorila je i članica Kruga 99 Lada Sadiković.

Podsjetila je da je EU potpisnik Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da u tom smislu očekujemo da nam pomogne u ispunjavanju uvjeta za prijem EU.

"Za ispunjavanje uvjeta koje nam je Vijeće Evrope nametnulo 2006., a to su prije svega tri ključna zahtjeva - da se etničko predstavljanje zamjeni građanskim predstavljanjem, da se preispita teritorijalna organizacija države, kao i da se otkoči proces donošenja političkih odluka. Sva ova tri zahtjeva još nisu ni počela da se ispunjavaju", kazala je Sadiković.

Dodala je da smatra da ni pozicija visokog predstavnika nije prepreka za ulazak u EU.

"Naprotiv, zadnji Komunike Vijeća za implementaciju mira jasno podržava ostanak visokog predstavnika, sve njegove ovlasti u skladu s Aneksom 10 i mehanizme koje predviđa taj aneks", izjavila je Sadiković.