vijesti
182

Šepić: Britansko-njemačka inicijativa je nada za građane i obaveza za političare

FENA
U otvorenom pismu koje su ministri vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, Phillip Hammond i Frank-Walter Steinmeier, uputili građanima Bosne i Hercegovine, još jednom je pružena otvorena ruka našoj zemlji. Ovaj put ona donosi osnaženu perspektivu punopravnog članstva BiH u EU i jedinstvenu i neprocjenjivu šansu za buđenje politike, društva, ekonomije i administracije u BiH, navodi se u blogu Senada Šepića, potpredsjednika SDA i direktora Političke akademije SDA.

"Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, kako su napisali ministri vanjskih poslova, žele da građani Bosne i Hercegovine "postanu dio europske porodice" prosperitetnih, solidarnih i organizovanih zemalja. Oni su se ponudili da pomognu našoj zemlji da pobjegnemo iz politike neprestanog sukoba i podjela. Da se fokusiramo na socio-ekonomske reforme i reforme koje su nužne da kako bi naša zemlja postala funkcionalnija, kako bi ostvarila napredak ka punopravnom članstvu Evropskoj uniji. Da postanemo funkcionalna i prosperitetna zemlja bazirana na istinskoj demokratiji, vladavini prava i funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji", navodi Šepić i dodaje da je "na nama da uradimo najveći dio posla".

U evropskoj porodici zemalja, smatra Šepić, svaki član ima svoju odgovornost da ispuni preuzete obaveze te samo na taj način može uživati u prednostima članstva. Po njegovom mišljenju, BiH je u toj porodici bila "problematično dijete".

"Mi moramo odrasti i pokazati zrelost, kako bi postali ravnopravan član evropske porodice zemalja. Građani BiH su svjesni toga. Svjesni su političke, ekonomske i društvene situacije u našoj zemlji. Svjesni su da je potrebno da napravimo iskorak kako bi bili u stanju maksimalno iskoristiti pomoć koju naši prijatelji u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i EU nude. Pokazali su to građani BiH u februaru ove godine kada su protestovali protiv načina na koji se naša zemlja vodi. Pokazali su to i nakon majskih poplava kada su pomagali jedni drugima, bez obzira na nacionalnost i vjeru", smatra Šepić i dodaje da su građani to pokazali i na izborima 12. oktobra kada su svoje glasove dali "porodici narodnjačkih stranaka".

Direktor Političke akademije SDA vjeruje da je vrijeme da političari u ovoj zemlji odgovore na želje građana i pretvore zajedničke želje u stvarnost.

"Naša obaveza je da pronađemo unutrašnji politički dogovor. Da usaglasimo i provedemo jedan novi pristup ovdje, u Bosni i Hercegovini. Mislim da nema kvalitetnijeg i bržeg načina da mi političari ovo uradimo nego kroz blisku saradnju pet narodnih stranaka, čiji je stabilni temelj uz pomoć Evropske narodne stranke (EPP) postavljen u aprilu ove godine, kada smo u Sarajevu potpisali Deklaraciju o evropskim vrijednostima. Porodica je temelj svakog društva, a ja sam siguran da u okviru porodice narodnjačkih stranaka BiH (SDA, PDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i SDS), u duhu aprilske Deklaracije, vođeni evropskim vrijednostima i uz pomoć naših prijatelja u EU, mi možemo i moramo vratiti kredibilite političarima i odvesti građane BiH u porodicu kojoj neosporno pripadamo", navodi Šepić u svom blogu.