"BiH ne smije propustiti šansu"
10

SDP: Od Komšića očekujemo da aktualizira dio prijedloga Ustava

FENA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Bosna i Hercegovina ne smije propustiti šansu za kandidatski status u EU, upozorava SDP BiH.

U saopćenju za javnost pristiglom iz ove stranke podsjećaju da je prioritet SDP-a ispunjavanje uslova za kredibilnu aplikaciju za članstvo BiH u EU.

"Stoga, očekujemo od svog potpredsjednika Željka Komšića da aktualizira dio prijedloga Ustava BiH koji je usvojio Glavni odbor SDP-a još 2007. o izboru jednog predsjednika BiH i četiri jednakopravna kluba u Domu naroda", navedeno je u saopćenju.

Uloga Predsjedništva BiH u cijelom procesu, smatra SDP, treba biti ojačana jer je to institucija koja je ovlašteni predlagač ustavnih reformi koje se, između ostalog, tiču i njih samih.

"Zaključak Predsjedništva SDP-a od 20. jula podrazumijeva da potpredsjednik stranke i član Predsjedništva BiH o tome razgovara s druga dva člana Predsjedništva BiH koji su ujedno predstavnici dvije političke stranke čija saglasnost je važna u procesu implementacije presude Sejdić-Finci. BiH ne smije sebi dopustiti gubitak perspektive za članstvo u EU", stoji u saopćenju.

SDP podsjeća da izostanak napretka na evropskom putu odgovara samo onima kojima je raspad države najbliža opcija, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.