vijesti
140

Sarajlić-Maglić: BiH je postala dio kreativnog prostora EU

FENA
Denisa Sarajlić-Maglić
Denisa Sarajlić-Maglić
Bosna i Hercegovina je današnjim potpisivanjem Sporazuma o pristupanju programu Kreativna Evropa postala dio kreativnog prostora Evropske unije, kazala je Agenciji FENA zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Drago mi je, dodala je ona, da mogu potvrditi informaciju da je danas u Briselu potpisan Sporazum o pristupanju BiH programu Kreativna Europa između Bosne i Hercegovine i predstavnika Evropske komisije.

Sporazum je uime države BiH potpisao šef Misije BiH pri EU, ambasador Igor Davidović.

"Na ovaj način je BiH i formalno postala dio šireg kreativnog prostora Europske unije. Ukupna finansijska sredstva koja je EU izdvojila za finansiranje projekata kroz ovaj program iznose oko 1,5 milijardi eura", kazala je Sarajlić-Maglić.

Učešćem u ovom programu, dodala je ona, omogućili smo saradnju umjetnika, kulturnih radnika, kreativnih organizacija i audiovizelnih stvaralaca iz BiH i EU.

Kroz finansiranje projekata iz sredstava programa Kreativna Evropa omogućiti će se razvoj kulturnih i kreativnih industrija u svim zemljama koje učestvuju u programu.

"Pristupanje Bosne i Hercegovine ovom programu je prilika da naša kreativna industrija, čiji kvalitet je već prepoznat i izvan granica naše zemlje, postane još više prepoznatljiva po originalnosti i kvalitetu svojih kreativnih proizvoda. Kreativni dio BiH je na ovaj način u simboličkom smislu pristupio Evropskoj uniji", kazala je Sarajlić-Maglić.