Psojeta Modriči
0

Sadik Ahmetović: Svi azilanti bit će vraćeni u BiH

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Sve osobe iz Bosne i Hercegovine koja su zatražile azil u Belgiji bit će vraćene u BiH, izjavio je danas ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Ahmetović je naglasio da će, kada vlasti u Belgiji završe procedure progona lažnih azilanata, nadležni u BiH obezbijediti avion za prevoz i 72 osobe sa prostora Posavine koje su u protekla tri mjeseca napustile BiH.

   "Svako ko zloupotrijebi bezvizni režim pretrpjet će određene sankcije", poručio je Ahmetović u Odžaku, nakon sastanka sa načelnicima opština Odžak, Modriča i Gradačac na kome je razgovarano o ovom problemu .

   On je potvrdio da je Ministarstvo sigurnosti BiH jučer dobilo pismo komesara za unutrašnje poslove Evropske unije Cecilije Malmstroem u kojem traži od BiH da preuzme aktivniji pristup prema ovom problemu na koji je ukazala Vlada Belgije.

   Ahmetović je ponovio da u pismu nema nijedne riječi o ukidanju bezviznog režima za građane BiH, ali da se traži da vlasti u BiH indentifikuju problem.

   On je naglasio da vlasti u BiH moraju biti odgovorne kako ne bi bila ugrožena odluka EU o bezvizno režimu za građane BiH, jer je to najznačajniji korak prema EU integracijama.

   Prema Ahmetovićevim riječima, Srbiju je nakon odluke o bezviznom režimu napustilo 28.000 osoba, Makedoniju 10.000, a BiH svega 400 osoba, što ne može ugroziti bezvizni režim sa BiH.
   U razgovoru Ahmetovića sa načelnicima opština Odžak, Modriča i Gradačac konstatovano je da je ovaj dio Posavine ekonomski razvijeniji dio BiH, zbog čega nema socijalnih i ekonomskih razloga za napuštanje zemlje i traženje azila .

   Na ovom području nema ni sigurnosnih niti bilo kojih drugih razloga za napuštanje BiH, zbog čega će vlasti u BiH istrajati u namjeri da sve osobe budu vraćene - istaknuto je na sastanku.

   Važno je da lokalne zajednice imaju dobru saradnju sa policijskim strukturama, kao i sa mjesnim zajednicama, posredstvom kojih će u narednom periodu građane informisati o zakonskim procedurama i odgovornostima zbog kršenja zakona, što je štetno za pojedince, ali i za državu BiH i državu u koju dolaze.

   Ahmetović je potvrdio da će policijski i drugi sigurnosni organi i institucije ispitati sumnje o učešću pojedinaca iz kriminalnih krugova u odvođenju građana u Belgiju i druge zemlje EU.

   Sa prostora Odžaka u toku ljeta otišlo je blizu 40 porodica, od kojih dvije romske, sa jednim ili više članova - rekao je načelnik Odžaka Luka Jurić.

   On je istakao da socijalni problem i siromaštvo nisu jedini razlog za odlazak u Belgiju. Među osobama koje su napustila Odžak ima i visoko obrazovanih, bez škole, bogatih i onih koji su korisnici usluga Centra za socijani rad.
   Načelnik opštine Gradačac Fadil Imširović rekao je da nema informaciju koliko je osobaa iz ove opštine zatražilo azil u nekoj od zemalja EU.

   Iz Modriče je, prema nezvničnim podacima, u posljednih 30 dana otišlo sedam romskih porodica sa 20 članova.

   Podaci o broju Bošnjaka koji su otišli iz Modriče bit će saopšteni sutra na sastanku sa predstavnicima vlasti Belgije i BiH, rekli su u Mjesnoj zajendici Tarevci, iz koje je nezvanično otišao veći broj osoba.

   Sutra u Modriči bit će razgovarano o ovom pitanju na sastanku predstavnika belgijskih i vlasti BiH, te lokalnih zajednica.