Pretpristupni pregovori
0

Rješenje odluke "Sejdić-Finci" uvjet za sljedeću fazu

FENA
Pierre Mirel
Pierre Mirel
Rješavanjem pitanja presude suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci“, bila bi ne samo potvrđena pravosnažnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hecegovine s Evropskom unijom već da bi se moglo ići i u sljedeću fazu pretpristupnih pregovora, ponovio je direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Evrospke unije (EU) Pierre Mirel.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je upoznao Mirela tokom današnjeg razgovora u Banjoij Luci da je RS, kako je saopćeno, zainteresirana za implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i da ima konstruktivan pristup u rješavanju ovog problema.

RS podržava proces evropskih integracija BiH, koji podrazumijeva koordinaciju i uključenost svih nivoa vlasti uvažavajući njihove nadležnosti, saopćeno je nakon sastanka iz kabineta entitetskog predsjednika.

Mirel je danas u odvojenim susretima razgovarao i s entitetskim premijerom Aleksandrom Džombićem, a rečeno je i da oblast pravosuđa u Bosni i Hercegovini treba unaprijediti uz donošenje novih konstruktivnih prijedloga.

Džombić je ponovio da RS podržava evropske integracije BiH te je naveo da su pozitivni pomaci zaustavljeni kod usvajanja budžeta institucija BiH.

  • Problem se javio zbog nelogično usvojenih izmjena i dopuna Zakona o Oružanim snagama BiH koje su usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koje omogućuje penzionisanje demobilisanih boraca s 35 godina života, kazao je.

To je, pojašnjava premijer, u suprotnosti sa zahtjevima evropskih finansijskih institucija koje traže povećanje starosne granice prilikom penzioniranja. Smatra da implementacija tog zakona nije dobra ni za BiH ni za entitete, saopćeno je iz entitetske vlade.

Razgovarano je i o infrastrukturnim projektima kao što su izgradnja dionice autoputa Banja Luka - Doboj i koridora 5-C.