vijesti
94

Radnici u BiH nezaštićeni: "Nenormalno" radno vrijeme, male plaće i mobing su bh. stvarnost

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U odnosu na radnike u Evropskoj uniji, radnici u BiH su u velikoj mjeri nezaštićeni. Iako su prema postojećim zakonima jasno definisana prava radnika, to ipak nije tako u praksi.

Brojni poslodavci u BiH ne isplaćuju redovno plaće svojim radnicima, ne uplaćuju doprinose, traže od svojih uposlenih da rade mnogo više nego što bi po zakonu trebali, ne rade dovoljno na zaštiti na radu, što su samo neki od brojnih problema sa kojima se susreće radnička klasa u BiH.

“Definicija plaće je vrlo jednostavna u svakoj državi Evrope. Ona je nadoknada radniku za normalno radno vrijeme, normalan učinak i normalnu složenost poslova. Tako je u Švedskoj, Njemačkoj pa i u našim zakonima. Međutim, kod nas je nenormalno radno vrijeme, nenormalni uslovi rada i sve ostalo”, rekao je u razgovoru za Klix.ba Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

U BiH 60.000 osoba nema uvezan staž

Smatra da bi u interesu države trebalo biti da se radnicima isplaćuju bruto plaće u koje ulaze i doprinosi.

“To u BiH trenutno nije slučaj, jer da jeste, ne bi smo sada imali 60.000 ljudi sa nepovezanim stažom”, upozorava Bajramović.

Zaštita na radu je oblast koja je, prema njegovom mišljenju, u potpunosti zapostavljena u BiH.

“Često se povlači paralela - bitnije je da je čovjek živ i zdrav, pa tek onda može da radi. Međutim, to je jedna vrsta direktnog mobinga nad radnicima, kad se postavlja uslov da rade u bilo kakvim uslovima, u bilo kakvom radnom vremenu. Isto tako poslodavci nekad kažu nama u sindikatu: ‘Ili ćete dozvoliti da se plaća smanji na minimalac ili ćemo otpustiti 30 posto radnika’”, rekao je Bajramović.

Ističe da je BiH još uvijek daleko od Evropske unije kada je riječ o pravim radnika, jer u drugim zemljama postoje dobro uređeni sistemi.

“To su sistemi radnog zakonodavstva, sistemi radnog vremena i tako dalje, koji su obavezujući. Naš Zakon o radu je u velikoj mjeri prepisan od Hrvatske, koja je taj zakon prepisala od Njemačke. Međutim, kod nas se zakon samo formalno poštuje, dok se u praksi uopšte ne provodi. Uzet ću samo primjer godišnjeg odmora. To je nešto što se obavezno mora koristiti i kao odsustvo platiti. Međutim, kod nas ne samo da se ne plati radniku, nego mu se ne dozvoli ni da ga koristi”, rekao je Bajramović.

Ulazak BiH u EU bi mnogo značio radnicima u zemlji

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH smatraju da bi ulazak BiH u Evropsku uniju značio mnogo za radnike u zemlji, iz razloga što bi BiH onda imala pristup Evropskom socijalnom fondu (ESF).

“To bi omogućilo zavodima i službama zapošljavanja u BiH da apliciraju na sredstva za aktivne politike zapošljavanja iz sredstava ESF-a. Riječ je o programima zapošljavanja, samozapošljavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, obuka i slično”, rekao je za Klix.ba Siniša Veselinović, šef Odsjeka za domaće tržište rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

On ističe da će ujedinjeno tržište imati pozitivan efekat i na razvoj privrednih aktivnosti u BiH i direktnim ulaganjima, što će uticati i na povećanje zaposlenosti u BiH.

“BiH bi u tom slučaju u oblasti zapošljavanje imala bolje uslove prvenstveno za organizovanije zapošljavanja državljana BiH u zemljama EU. Oni bi imali mogućnost da ostvare prava iz radnog odnosa pod istim uslovima kao i radnici u domicilnoj zemlji, dakle penzije, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prava po osnovu eventualnog prestanka radnog odnosa i slično”, rekao je Veselinović.