Približavanje BiH ka NATO-u
0

Prve haubice iz naše zemlje otpremljene u Afganistan

Piše: N. Jamaković
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Afganistan će danas sa sarajevskog aerodroma biti otpremljeno prvih osam haubica kalibra 122 milimetra, koje su donacija bh. vlasti afganistanskoj nacionalnoj armiji.

U Afganistan će, inače, u narednom periodu biti otpremljeno ukupno 60 haubica. One su obnovljene po osnovu ugovora kojim je američka vlada dala 5,4 miliona dolara za tu namjenu, a posao je povjeren domaćim firmama BNT iz Novog Travnika i TRZ iz Hadžića.

Ovim su se povodom novinarima na aerodromu obratili zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš i američki ambasador u našoj zemlji, Patrick Moon.

Pendešova je istakla kako je ova donacija značajan doprinos naše zemlje stabilnosti u Afganistanu, te je dodala kako je trenutno u toj zemlji, u misiji ISAF-a, 45 pripadnika Oružanih snaga BiH. Dodala je kako je u pripremi slanje novih pripadnika OS BiH u Afganistan, čiji će cilj biti obuka afganistanskih snaga sigurnosti.

Ambasador Moon je u svom obraćanju kazao kako je ovo važan dan.

"SAD i BiH kao NATO saveznici pomažu vladi u Afganistanu da uspostavi sigurnost za sve njene građane, a BiH se na ovaj način ujedno rješava i viška naoružanja. Obnovljene haubice koje će biti isporučene Afganistanu ispunjavaju NATO standarde", kazao je ambasador Moon.

On je dodao kako je naša zemlja i ovim dala svoj doprinos u nastojanju da postane članica NATO-a, te napomenuo da je u pripremi treća rotacija u slanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistan. Naveo je i kako su SAD od 2005. godine izdvojile više od 49 miliona dolara našim oružanim snagama i vlastima kako bi pomogli da naša zemlja bude spremna za članstvo u NATO-u.