vijesti
0

Proširenje EU neće biti završeno dok sve zemlje našeg regiona ne pristupe Uniji

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Trećeg dana Beogradskog bezbedonosnog foruma održana je panel diskusija "Balkan 2020" na kojoj je bivši potpredsednik Evropske komisije i bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan počelo ulaskom Hrvatske, a da će biti završeno tek kada sve zemlje regiona postanu članice Unije.

Dok sve zemlje zapadnog Balkana ne pristupe Evropskoj Uniji, proširenje neće biti završeno, glavni je zaključak učesnika panel diskusije „Balkan 2020“.

Brojni su izazovi koje treba prevazići na tom putu, i zemlje kandidati i sama EU suočavaju se s mnoštvom problema zbog globalne krize i krize eurozone. Rastu euroskepticizma doprinose i problemi koje su unijele Rumunija i Bugarska, poput slabe vladavine prava i visoke stope korupcije, pa i Grčka, koja je već tri decenije deo EU, a ne uspeva da samostalno riješi tešku finansijsku krizu koja potresa zemlju, ocijenjeno je na forumu.

Franko Fratini je ukazao na značaj ujedinjene Evrope za građane zbog otvorenog tržišta, otvorenih granica, slobodnog kretanja ljudi i robe.

Žak Rupnik, direktor za istraživanje Centra za međunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Parizu, ukazao je na tri glavne prepreke, iz evropske perspektive, za integraciju Balkana 2020. godine. To su problemi koje su unijele Rumunija i Bugarska, otkriće da Grčka ni posle 30 godina u EU ne funkcioniše kao država, kao i podijeljenost unutar same Evrope.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da će se i balkanske zemlje suočiti sa ogromnim problemima ako uđu u EU pre nego što budu sposobne da rješavaju sopstvene probleme i naglasio da je za sprovođenje reformi nužan razuman period i da ne treba tražiti nikakve prečice.

Tadić je upozorio da je alternativa procesu proširenja EU fragmentacija, odnosno balkanizacija Evrope. Ukoliko Evropa ne završi proces proširenja, biće slabija za 30 do 40 godina, smatra Tadić podsećajući na problem konkurentnosti s velikim tržištima poput Kine ili Indije.

Govoreći o njemačko-britanskoj inicijativi da Srbija od početka pristupnih pregovora otvori poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo, Tadić je rekao da "Srbija ne treba da unosi svoje probleme u EU, ali da EU mora da bude fleksibilna" i dodao:

"Ako je pred nama kruta EU, srpska Vlada će teško obezbijediti podršku građana", izjavio je Tadić.

U okviru trodnevnog foruma, koji je danas završen, predstavnici srpskih vlasti, strani zvaničnici, predstavnici nevladinih organizacija i nezavisni eksperti razmatrali su aktuelna pitanja regionalne i međunarodne bezbjednosti, spoljne politike i privrede.