Čestitka Evropskog pokreta
0

Prije godinu građani BiH su dobili bezvizni režim

FENA
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini čestita građanima Bosne i Hercegovinu godišnjicu ukidanja viznog režima.

"Liberalizacija viznog režima je najveći i za građane najkonkretniji dosadašnji vidljivi i opipljivi uspjeh BiH iz partnerstva sa Evropskom Unijom i zahvaljujemo se svim građanima BiH koji nisu zloupotrebili slobodu kretanja podnošenjem zahtjeva za azil ili neku drugu vrstu boravka u zemlji-domaćinu", stoji u saopćenju EPBiH.

Podsjećaju građane da pravo putovanja u zemlje EU bez viza ne znači i ne pruža mogućnost podnošenja zahtjeva za stalni boravak, radni odnos ili duži boravak od predviđenih 90 dana u toku perioda od 6 mjeseci.

Na žalost, sve više bh. građana, neinformiranih i zavedenih lažnim obećanjima mešetera, zloupotrebljava slobodu kretanja i putovanje u zemlje EU kako bi podnijeli zahtjeve za azil.

IZ EPBiH podsjećaju i podvlače da građani BiH ne mogu i neće dobiti azil u zemljama EU, pošto naša zemlja ne spada u red zemalja u kojima su sistematski ugrožena ljudska prava i u kojoj građanima su na bilo koji način ugroženi život ili lična sigurnost.

Posebno se naglašava pripadnicima najbrojnije najugroženije nacionalne manjine, Romima, da na osnovu teške ekonomske situacije ne mogu i neće dobiti azil u zemljama EU, nego će biti vraćeni u zemlju, uz konsekvence kako za sebe i članove porodica, tako i za ostale građane BiH.

To ne znači da sada društvena zajednica treba Rome okrivljivati za eventualne sankcije po pitanju viznog režima, nego u protivnom da "svi zajedno trebamo preventivno i informativno djelovati, kako se zadnje napomene i upozorenja iz Brisela ne bi na kraju i provela u djela".

Evropski pokret, u suradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u BiH i SlovakAid i medijskim partnerima, uskoro započinje projekt sa ciljem informiranja građana o mogućnosti ukidanja bez-viznog, odnosno uvođenja ponovnog viznog režima za građane BiH ukoliko se nastavi negativan trend i uvećanje broja podnosilaca Zahtjeva za azil iz naše zemlje u zemljama EU, saopćeno je iz Evropskog pokreta BiH.