Danilo Tirk
0

"Potrebna energičnija pomoć EU"

SRNA
Predsjednik Slovenije Danilo Tirk istakao je danas da njegova zemlja podržava evropski put BiH i zemalja jugoistočne Evrope, navodeći da EU mora energičnije da djeluje i da pomogne u provođenju reformskih procesa u BiH na putu ka Uniji.

"Priključenje EU vodi ka potpunoj stabilnosti BiH. Uvođenje bezviznog režima imalo je pozitivne efekte za političke odnose u BiH", rekao je Tirk novinarima nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH na Brdu kod Kranja.

On je naveo da je Slovenija nezadovoljna i zabrinuta zbog slabog angažmana zemalja EU u pogledu priključivanja zemalja jugoistočne Evrope u Uniju.

Tirk je napomenuo da Slovenija cijeni napore koje Njemačka preduzima u pogledu BiH i poručio da BiH ima velikog prijatelja u njegovoj zemlji na putu ka EU.

On je ocijenio da su bilateralni odnosi veoma dobri, ali da je potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju. 

Tirk je naglasio da u Sloveniji postoji problem radnika iz BiH i najavio da bi dvije zemlje uskoro trebalo da potpišu sporazum kojim će ovaj problem biti riješen.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da je BiH opredijeljena za punopravno članstvo u EU, ali da zbog određenih unutrašnjih slabosti i nerazumijevnja Unije sporije napreduje na tom putu.
"Slovenija nas bolje razumije od ostatka EU. Ta zemlja ima ispravno stanovište da je proširenje EU neminovnost", rekao je Radmanović i dodao da je Slovenija ambasador BiH i čitavog Balkana za priključenje Uniji.

Radmanović je napomenuo da je BiH provela određene reforme na putu ka EU, među kojima su i uslovi za liberalizaciju viznog režima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH apelovao je da politički predstavnici u BiH što prije formiraju vlast.

Radmanović je ocijenio da su bilateralni odnosi  BiH i Slovenije, te da se ekonomski odnosi poboljšavaju.

Kada je riječ o potpisivanju sporazuma kojim bi bili riješeni problemi radnika iz BiH u Sloveniji, on je istakao da BiH može ratifikovati taj dokument nakon formiranja Parlamentarne skupštine BiH, dodajući da je rješavanje tog pitanja u obostranom interesu dvije zemlje.

On je zahvalio Sloveniji na dosadašnjoj podršci BiH na putu ka EU.
Sastanku su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, te slovenački premijer Borut Pahor i ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar.

Srna saznaje da je sastanku prisustvovao i slovenački izaslanik za BiH pri EU Milan Kučan.