vijesti
1

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden: Građani BiH zaslužuju bolje

Klix.ba
Joe Biden
Joe Biden
Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden objavio je tekst u listu The Financial Times, u kojem se osvrće na ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, ali i stanje u Bosni i Hercegovini.

Tekst pod naslovom "Neka Hrvatska vodi Balkan u EU" Biden počinje citatom irskog pjesnika Jamesa Joycea "Historija je noćna mora iz koje se pokušavam probuditi".

"Prije dvadeset godina, Hrvati su preživljavali noćnu moru, zarobljeni u regionalnoj mržnji i iscrpljeni ratom. Jučer je Hrvatska postala 28. članica Evropske unije. Hrvatska se nije samo probudila iz svoje mučne historije - ostvarila je san euroatlantske budućnosti", navodi potpredsjednik SAD-a u svom tekstu.

"Ulazak Hrvatske u EU povećat će izglede susjedima koji se suočavaju s rizikom da zaostanu daleko iza nje. Vremenom bi granice Unije trebale ujediniti zemlje jugoistočne Evrope, umjesto da ih razdvajaju. Međutim, susjedi Hrvatske moraju prvo donijeti teške odluke koje će im utrti put prema Uniji", dodao je Biden.

On navodi da je posljednjih mjeseci razgovarao sa nekoliko političkih lidera sa zapadnog Balkana. Biden je uvjeren da, ukoliko donesu prave odluke, svaka od zemalja okruženja može ući u EU.

"Srbija i Kosovo su dugo bili u međusobnom dubokom i gorkom sukobu, sve do sada. Kroz dijalog i bolni kompromis, premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci postigli su historijski sporazum o normalizaciji odnosa", dodaje Biden u tekstu navodeći da su Crna Gora i Albanija također postigle veliki napredak ka EU.

"Prije četiri godine, u Sarajevu sam rekao političarima i zvaničnicima da su vrata EU za BiH otvorena, kako bi postali integralni dio Evrope, i da će im na tom putu SAD pomoći. To zahtijeva dogovor kojim će se eliminirati ustavne odredbe koje diskriminiraju manjine i odluku da se vojna imovina registrira kao državna imovina. Ništa od ovog se nije desilo i građani Bosne zaslužuju bolje.

Nijedna zemlja ne može u potpunosti iza sebe ostaviti svoju historiju ili zaboraviti svoje tragedije. I ne trebaju, naglašava Biden. Ali zemlje mogu izabrati put u kojem će im budućnost biti na prvom mjestu i raditi na dobrobiti za buduće generacije. To je ono što je napravila Hrvatska. A rezultat je pretvaranje sna, koji je prije 20 godina izgledao nezamisliv, u stvarnost.