Paket pretpristupne pomoći
0

FOTO / Potpisan sporazum vrijedan više od 92 miliona eura

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH (DEI) Nevenka Savić i otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch (Jaročević) potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o finansiranju državnog paketa Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za 2010. (prvi dio) između BiH i Evropske komisije.

Riječ je o paketu koji se sastoji od 16 projekata u ukupnom iznosu IPA sredstva od 92.288.099 eura, a očekuje se da će biti proveden u naredne tri do četiri godine.

Kako je nakon potpisivanja Sporazuma pojasnila Savić, najveći dio sredstava iz ovog paketa, više od 49 posto, alocirano je za podršku infrastrukturnim projektima kao dio paketa za borbu protiv globalne ekonomske krize.

"Projekt 'Obnova i izgradnje infrastrukture voda, otpadnih voda i čvrstog otpada u BiH' u okviru antikriznog projekta je najveće vrijednosti od ukupno 40 miliona eura IPA sredstava", kazala je Savić, koja je i državna koordinatorica za IPA-u.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Istaknula je da bi ovaj projekt trebalo da osigura novi investicioni zamah i kreiranje novih radnih mjesta.

Također, veliki iznos sredstava iz državnog paketa, više od 34 posto, namijenjen je za podršku projektima u okviru ispunjavanja političkih kriterija.

Riječ je o projektima podrške borbi protiv korupcije, jačanju pravosudnih institucija, podršku reformi policije i Ministarstvu sigurnosti, kao i podršku procesu reforme javne uprave.

Treća grupa projekata, kako je rečeno, odnosi se na izgradnju sposobnosti za preuzimanje obaveza iz članstva, te su određena sredstva za podršku institucijama koje trebaju utjecati na poboljšanje implementacije Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Za implementaciju projekata i upravljanje sredstvima zadužena je Delegacija EU u BiH, a Savić je potcrtala da se ulažu napori da BiH razvije svoje kapacitete za decentralizirani sistem implementacije pomoći EU.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH ustvrdio je da struktura projekata odgovara izvještaju o napretku koji Evropska komisija objavljuje svake godine, tako da svi ovi projekti predstavljaju pomoć EU u procesu pridruživanja BiH.

"Uprkos složenoj političkoj situaciji u BiH, EU i dalje pomaže zemlju u njenom napretku i približavanju EU", naglasio je Iarochevitch.

Dodao je da je iskorištenost sredstava za projekte iz ranijih IPA programa zadovoljavajuća, odnosno da je raspodijeljeno 66 posto sredstava od ukupnog iznosa.