vijesti
0

Poražavajući izvještaj: Umjesto da napreduje ka EU, BiH korača unazad

Piše: M. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
BiH nije napredovala na svom putu ka Evropskoj uniji, a u odnosu na zemlje iz regije je čak i nazadovala, rekao je Senad Hromić, direktor Euro info korespondentnog centra BiH.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas je predstavljen izvještaj koji je sačinila Delegacije Evropske unije o napretku BiH na njenom putu ka EU. Rezultati su ponovo poražavajući.

"Zemlje regije napreduju, BiH stagnira i relativno nazaduje u odnosu na zemlje regije, što je opasno za privredu i društvo u cjelini. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još nije stupio na snagu, aktivan je privremeni. Tu su i dva razloga: nesprovođenje presude Sejdić-Finci i to što ne postoji u okviru BiH uspostavljena odgovarajuća infrastruktura putem koje bi država govorila jednim glasom. Jer kada podnosite zahtjev za pristup u EU oni zahtijevaju da ta država govori jednim glasom", rekao je Hromić.

Podsjetio je da je BiH već izgubila 14 miliona KM iz IPA fondova koji su bili namijenjeni projektima za poljoprivredu i srednja i mala preduzeća, te da sada postoji mogućnost da se BiH privremeno obustave IPA fondovi za period od 2014. do 2020. dok se naša država ne vrati na put evropskih integracija.

"U BiH ne postoji jedinstven ekonomski prostor i kada jedna firma želi raditi na prostoru cijele BiH mora bit registrovana u oba entiteta. To mora biti usklađeno u samoj državi. Napredak je ostvaren u Institutu za standardizaciju, koji je preuzeo standarde EU i približio se konačnom članstvu Evropskom komitetu za standardizaciju. Institut za akreditiranje potpisao je ILAC sporazum koji omogućava certifikacijskim kućama koje dobiju njihove akreditacije da izdaju firmama validne certifikate koji vrijede na tržištu EU", dodao je Hromić.

Istakao je kako sistem obrazovanja, odnosno kadrovi koje on stvara, nisu usklađeni sa tržištem, što je odavno poznat problem naše države, te je vrlo malo ulaganje u nauku i istraživanje.

"Nadala sam se da smo dosad naučili iz prethodnih izvještaja šta je to što smo propustili ili nismo uradili i da ćemo to uraditi do sljedećeg izvještaja. Ovaj izvještaj nije povoljan za BiH i ne znam šta se treba više kazati da mi kao društvo postanemo ozbiljni i svako u svom poslu, te da radimo na ispravljanju stvari koje su ocijenjene negativno u izvještaju. IPA struktura je postala političko pitanje, a ne tehničko. Pravila, procedure i zahtjevi koje nalaže EU su to čime se trebamo voditi, a ne ono što su naše želje ili ustavno uređenje BiH", rekla je Ermina Salkičević-Dizdarević, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Istakla je kako BiH i dalje nema riješeno pitanje energetike, nema energetsku strategiju niti Zakon o gasu.

"Konačno je došlo vrijeme da vrlo ozbiljno počnemo realizaciju svih zaključaka koji su doneseni u saradnji s ministarstvom, ali i pojedincima koji su uključeni u realizaciju svega", zaključila je Salkičević-Dizdarević.