vijesti
5

Podrška Njemačke razvoju i evropskom putu BiH

FENA
Predsjedavajući delegacije Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope Senad Šepić sastao se u Strazburu s prvim čovjekom delegacije Njemačke Axelom E. Fischerom, iz vladajuće stranke kancelarke Angele Merkel.

Teme sastanka su bile realizacija Njemačko-britanske inicijative i reformska agenda za BiH nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

"BiH ima veliku šansu da se pokrene na evropskom putu i da dobije podršku za ekonomsko, privredno, infrastrukturno i institucionalno jačanje. Naše predsjedavanje Vijećem Evrope u ovoj godini, novi pristup EU za BiH, angažman Njemačke i Velike Britanije kao dvije najznačajnije članice EU, te obilježavanje 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma za BiH su aktivnosti koji stavljaju našu zemlju u poseban fokus i širi interes koji moramo iskoristiti za naše sistemsko jačanje i trasiranje evropskog puta BiH. Postoji istinsko opredjeljenje ovih zemalja, Vijeća Evrope i Evropske unije da nam pomognu u tom pravcu i reformama", izjavio je Šepić nakon sastanka.

S obzirom na to da ima raznih tumačenja u BiH koje se reforme očekuju, Šepić navodi da se na prvom mjestu odnose na izgradnju jake države spremne da bude kredibilan partner unutar EU, zatim stabilnog poslovnog ambijenta u BiH, koji treba eliminisati zloupotrebu položaja i korupciju, te omogućiti ulaganje, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje ljudi.

"I treće, jačanje institucija pravne države koje će garantirati jednaka prava i šansu za sve prema njihovim sposobnostima i rezultatima, a ne samo za odabrane i podobne kakav je nažalost slučaj u našoj zemlji sada i koji koči razvoj i evropsku perspektivu BiH. Ovo su osnovna načela na kojima se izgradila Evropska unija i koja moramo, radi svih nas u BiH, primijeniti i u našoj zemlji. Njemačka, ali i ostali prijatelji iz EU, će ostati privrženi ovim principima i podržati one snage koje se zalažu za ovakvu budućnost BiH. Zato, mnoge naše partnere širom Evrope, to sam mogao potvrditi iz brojnih razgovora posljednjih dana, brine trenutna politička nestabilnost u BiH, gdje se vlade raspadaju i gube parlamentarne većine zbog imenovanja i stranačke kontrole javnih preduzeća od kojih interes imaju uske skupine ljudi, umjesto da se bave izgradnjom pravne države i reformama od kojih će interes imati svaki građanin i cijela BiH", izjavio je Šepić.