vijesti
22

Plasman mlijeka i mliječnih proizvoda u EU značio bi otvaranje novih radnih mjesta

Piše: E. G.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH još zadugo se neće naći na policama prodavnioca zemalja Evropske unije, jer BiH nije ispunila uvjete, a i nadležnima se ne žuri, jer u suprotnom bi već otklonili prepreke za izvoz.

U periodu od 21. do 30. januara ove godine predstavnici Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) obišli su nadležna entitetska ministarstava poljoprivrede, te objekate za preradu mlijeka i farme muznih goveda koje su kandidovala nadležna entitetska ministarstava poljoprivrede.

"FVO tim je ukupno pregledao četiri mljekare, tri na području Federacije BiH i jednu na području Republike Srpske, te četiri farme muznih krava, dvije na području Federacije BiH i dvije na području Republike Srpske. Prilikom pregleda svakog od kandidovanih objekata, inspektori FVO-a su obavljali i kontrolu rada nadležnih veterinarskih inspektora na lokalnom nivou koji su zaduženi za obavljanje službenih kontrola u tim objektima", napominju u Uredu za veterinarstvo BiH.

Završni sastanak članova FVO tima sa predstavnicima svih nadležnih organa uključenih u sistem službenih kontrola hrane, održan je 31. januara 2014. u prostorijama Ureda za veterinarstvo BiH. Na tom sastanku inspektori FVO tima su prisutne upoznali sa preliminarnim rezultatima revizije, te isto tako dali informaciju da će u skladu sa pisanim procedurama po kojima rade inspektori FVO, nacrt izvještaja biti dostavljen Kancelariji za veterinarstvo BiH u roku od 20 radnih dana od završetka misije.

"Odmah po okončanju misije FVO-a, tačnije 07. februara 2014., u Banjoj Luci je održan sastanak svih nadležnih organa uključenih u sistem službenih kontrola hrane na kome je urađen nacrt akcionog plana, a na osnovu usmeno iznesenih preliminarnih nalaza sa završnog sastanka", kazali su za Klix.ba u Uredu za veterinarstvo, odnosno Ministarsvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

U Uredu navode i to da su preliminarni nacrt izvještaja o obavljenoj misiji FVO-a, službenim putem, dobi sa mjesec dana zakašnjenja, odnosno 26. marta 2014.

"U tom izvještaju iznesena je ocjena funkcionisanja sistema kontrole mliječnih prozvoda namijenjenih za ljudsku konzumaciju, te je navedeno ukupno šest preporuka koje bi nadležni organi u BiH trebali riješiti kako bi se osigurao izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. U skladu s dostavljenim izvještajem, a na bazi ranije urađenog nacrta akcionog plana, u narednom periodu nastavilo se raditi na izradi što kvalitetnijeg akcionog plana koji bi zadovoljio zahtjeve Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske unije, čime bismo stvorili pretpostavku za odobrenje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU", kažu u Uredu za veterinarstvo BiH.

Ono što BiH mora uraditi je da ispoštuje sve preporuke koje su dostavljne u nacrtu izvještaja FVO inspekcije, te u prvom redu osigurati efikasno funkcionisanje takozvanog "lanca komandovanja" u cjelokupnom sistemu službenih kontrola.

"Tek kada se završi ovaj dio posla naši proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda će biti u mogućnosti plasirati svoje proizvode na tržište EU", kažu u Uredu.

Naredna kontrola inspektora iz EU u našoj zemlji zavisi od plana inspekcija kojeg samostalno izrađuje Kancelariji za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO). Pored toga, naredna posjeta zavisi i od rješavanja preporuka koje su dostavljene nadležnima u BiH. Međutim, kada će BiH ispuniti svoje obaveze, pitanje je na koje još nema odgovora.

Prilikom kontrole u BiH inspektori FVO nisu imali primjedbe na kvalitet mlijeka i mliječnih proizvoda, što nikada nije ni bilo upitno, isticali su proizvođači. Primjedbe se odnose na to da treba uspostaviti bolju koordinaciju različitih nivoa vlasti u BiH te na to da službene kontrole trebaju budi dodatno osnažene tako da se potpuno razjasni lanac komandovanja i ukloni preklapanje poslova nadzora u okviru zvaničnog sistema kontrole hrane i hrane za životinje.

Poljoprivrednici i proizvođači iz BiH trenutno izvoze mlijeko na tržište Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova. Ukoliko bi bh. privrednici mogli izvoziti mlijeko i na tržište EU, to bi značilo više radnih mjesta i proširenje proizvodnih kapaciteta. Međutim, umjesto konkretnog i ubrzanog rada, nadležni u BiH su nakon odlaska inspektora iz EU ponudili utješni odgovor da "nijedna zemlja nije dobila dozvolu za izvoz nakon prve kontrole", kako je tada rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić.