vijesti
34

Otvoren Info-centar EU u BiH: Sve informacije o EU na jednom mjestu

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas otvoren Info-centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini koji će biti na raspolaganju svim građanima BiH kako bi se informisali o Evropskoj uniji.

Peter Sorensen, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH i šeg Delegacije EU u BiH, koji je i otvorio Info-centar, izjavio je kako je građanima BiH uistinu trebao jedan ovakav centar gdje se mogu informisati o svim aspektima evropskih integracija.

“Otvaramo ovaj Info-centar, koji je nedostajao kada sam ja došao u Bosnu i Hercegovinu. Mislim da može biti od velike koristi, a namijenjen je za građane BiH, predstavnike medija, studente. Građani se o svim pitanjima o Evropskoj uniji mogu obratiti osoblju koje imamo u ovom centru. Ulaz je slobodan za sve”, rekao je Sorensen.

Napomenuo je da je planirano otvaranje sličnih centara i u drugim gradovima BiH.

Edin Atlić, lider Info-centra Evropske unije u BiH, kazao je da će organizacije moći koristiti prostor centra za svoje aktivnosti.

“U centru ćemo organizirati razne aktivnosti i događaje, kao što su konferencije, debate, prezentacije i kulturne događaje. Prostor u našem centru će biti stavljen na raspolaganje organizacijama koje provode projekte u vezi sa Evropskom unijom”, rekao je Atlić.

Također je istakao kako će građani BiH moći koristiti i kompjutere sa internetom u centru svakom radnim danom gdje mogu naći bogat izvor informacija o evropskim integracijama.

“U centru će biti dvije prostorije, jedna je predviđena za osoblje, a druga gdje ćemo imati računare sa pristupom internetu gdje građani mogu naći informacije o javnim dokumentima EU-a. Centar će raditi svakom radnim danom od devet do 17,30 sati. Također, u centru će građanima biti pružene sve informacije i o mogućnostima financiranja iz fondova EU-a”, kazao je Atlić.