vijesti
72

Od 33 zadatka Reformske agende BiH ispunila 17, a ostali se rješavaju "u hodu"

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina će u ponedjeljak predati zvaničnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, čime će otpočeti važan dio puta naše zemlje u procesu euroatlantskih integracija.

Tri zadatka čija realizacija zavisi od kredibiliteta aplikacije naše zemlje u EU su ekonomska reformska agenda, mehanizam koordinacije i prilagodba SSP-a u vezi s ulaskom Hrvatske u EU.

Što se tiče Reformske agende, Vijeće ministara BiH je u proteklom periodu usvojilo veći dio strateških dokumenata, osim strategije upravljanja dugom koja je trenutno u realizaciji.

Reformska agenda sastavljena je od šest oblasti: Javne finansije i fiskalna održivost, poslovna klima i konkurentnost, tržište rada, reforma socijalne zaštite, vladavina prava, dobro upravljanje i reforma javne uprave.

Od navedenih ključnih kriterija Vijeće ministara je kao prioritet svog djelovanja stavilo javne finansije i fiskalnu održivost, poslovnmu klimu i konkurentnost, vladavinu prava i reformu javne uprave.

U proteklom periodu od usvajanja Agende u julu 2015. Vijeće ministara je usvojilo niz strateških dokumenata koji su definisani Akcionim planom za sprovođenje Agende: Strategija za reformu sektora pravde, Strategija za borbu protiv terorizma i Strategija za integrisano upravljanje granicom, čime su realizirane sve predviđene strategije osim jedne čija je realizacija u toku, a to je Strategija upravljanja dugom.

Usvojena je i većina zakona koji su predviđeni Akcionim planom, kao što su Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, Zakon o carinskoj politici, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama u institucijama BiH, čija je ključna namjena daljnja racionalizacija, Zakon o elektronskom potpisu, a u toku je izrada zakona o državnoj službi, kao i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Također, usvojen je Poslovnik o radu zajedničkog centra za policijsku saradnju BiH, Srbije i Crne Gore, formirana je radna grupa za VSTV za razmatranje unapređenja mjera za sprečavanje sukoba interesa u pravosudnim institucijama i tužilaštvu, a u toku su i aktivnosti protiv korupcije u policijskim agencijama te izrada strategije reforme javne uprave.

Od ukupnog broja mjera Akcionog plana koji čine 33 zadatka za nivo BiH do sada je realizirano njih 17, tj. više od 50 posto za osminu vremena od zadanih 48 mjeseci.

Ostatak Akcionog plana se rješava "u hodu", tj. nakon predavanja zvanične aplikacije Briselu 15. februara.