Sastanak Radojičić-Sanino
0

Očekuje se odobrenje IPA sredstava za BiH

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Direktor Direktorata za proširenje Evropske unije (EU) Stefano Sanino informirao je predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića da je jučer poslao u formalnu proceduru prijedlog za odobravanje IPA sredstava za Bosnu i Hercegovinu za 2012. godinu, na bazi konačnog prijedloga oko koga je postignut dogovor u našoj zemlji zajedno sa Evropskom komisijom.

Radojičić, koji je Briselu razgovarao sa Saninom i direktorom za jugoistočnu Evropu pri Direktoratu Pjerom Mirelom, izrazilo je nadu da će u formalnoj proceduri koja slijedi sredstva biti odobrena, saopćeno je iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Tokom sastanka ocijenjeno je da je moguće napraviti pomak u usvajanju zakona o popisu stanovništva u BiH i zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Formiranje parlamentarne komisije za implementaciju presude "Sejdić-Finci" je tek prvi korak, jer Evropska komisija očekuje da ta komisija da i konkretne rezultate.

“Sagovornici su izrazili nadu da je moguće u razumnom roku završiti sve uslove kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bio u potpunosti na snazi, a da napokon BiH bude u poziciji da podnese kredibilan zahtjev za status kandidata”, navodi se u saopćenju iz Radojičićevog kabineta.

Radojičić je izrazio interes za nastavak struktuisanog dijaloga o pravosuđu u BiH, a informiran je od sagovornika iz Evropske komisije da se u Komisiji veoma ozbiljno i studiozno radi na pripremi prijedloga za narednu rundu struktuisanog dijaloga koja će biti održana 10. i 11. novembra.

U razgovoru sa ambasadoricom Poljske Peksom Kraviec, predsjedavajućom u Političkom i bezbjedonosnom komitetu ambasadora zemalja članice Evropske unije, pored ostalih tema posebno je analiziran stav i budućnost vojne i policijske misije u BiH.

Ambasadorica Kraviec je prenijela stav Poljske da u BiH ne postoji više potencijal konflikta niti razlozi za ostanak vojne misije a da se sa drugim izazovima bezbjednosne prirode ili borbom protiv organizovanog kriminala i terorizma treba boriti na drugačiji način te da postoje uslovi da se misija “Altea” okonča u BiH.

U Evropskom parlamentu, Radojičić vodio je odvojene razgovore sa Doris Pak, izvjestiteljkom za BiH u Evropskom parlamentu i Hanesom Svobodom, jednim od lidera socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu.

Pak je izrazila mišljenje da bezvizni režim nije ugrožen, a da operativne probleme treba otklanjati u direktnoj komunikaciji između lokalnih institucija i institucija Evropske unije, dok je Svoboda prenio stav socijaldemokratske frakcije da SNSD treba da nastavi sa svojim aktivnim učešćem u Socijalističkoj internacionali i porodici socijalističkih evropskih partija.