Usvajanje nije ni na vidiku
0

Nović: BiH gubi bezvizni režim ako ne usvoji zakon o ličnoj karti

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Oni koji zbog političkih igara žele da opstruiraju usvajanje izmjena i dopuna zakona o ličnoj karti i o prebivalištu i boravištu državljana BiH bit će odgovorni ukoliko građani BiH izgube bezvizni režim, upozorio je danas ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Naglašava da je ubijeđen da, ako se dočeka kraj 2012. bez tih zakona, to biti moment kada bi građani mogli da izgube bezvizni režim.

"BiH se nalazi na jednoj granici. Hoćemo li ući u trag svima onima koji ilegalno borave u BiH, prijavljeni su na lažne adrese i bave se nezakonitim, kriminalnim, korupcionaškim, terorističkim i drugim poslovima ili će policijske strukture shvatiti da je put ka Evropi put u zakonitost, pravdu i pravnu državu", ukazao je Nović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Oni koji opstruiraju te zakone, kazao je, moraju da preuzmu odgovornost, jer su Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) i Vijeće Evrope donijeli odluku da će biti mnogo jednostavnija procedura prelaska s "bijelog na crni šengen", nego što je to bilo do sada.

"To odgovorno upozoravam sve one koji se igraju vatrom, jer im građani to neće oprostiti", ukazao je ministar civilnih poslova BiH.

Zakon o ličnoj karti je ključan za identifikaciona dokumenta, te kako je naveo, da li neko misli da je u ovom momentu bitno politizirati, a ne ulaziti u proceduru koja je važna i bez koje građani do kraja 2012.godine mogu potpuno ostati bez ličnih karata.

"Ko će snositi odgovornost? Parlament BiH definitivno mora da kaže - nećemo ovaj ili hoćemo drugi zakon, jer u novembru 2012. moraju u skladištu biti nove ili stare lične karte, kako građani BiH ne bi ostali bez bilo kakvih ličnih karata", naglasio je Nović.

Naglasio je da ovaj zakon "stoji" u parlamentarnoj proceduri od septembra 2010., a ne nazire se kada bi oba zakona mogla biti usvojena.

I zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je ukazao da je zakon o boravištu i prebivalištu građana BiH veoma bitan i da ga parlamentarci moraju što prije usvojiti, ali i primijeniti.

"BiH i druge zemlje zapadnog Balkana sada se nalaze u režimu vizne liberalizacije, ali se taj proces konstantno prati. Evropska komisija prati da li se ispunjavaju nastojanja u oblastima iz Mape puta i zahtijeva da vidi da građani BiH poštuju obaveze koje je donio bezvizni režim", kazao je Daviddi.

Upozorio je da bezvizni režim nije nešto što može da traje unedogled, već se taj proces pomno prati.

"Nije dovoljno samo jednom ispuniti one uvjete koje su dovoljni za viznu liberalizaciju, već se to pitanje i dalje prati", kazao je Daviddi i podsjetio da je ključno pitanje i priliv azilanata, koji također može ugroziti bezvizni režim.