Samuel Žbogar
0

"Novi dokument Brisela za BiH?"

SRNA
EU će možda donijeti novi nacrt kojim će definisati odnos prema BiH, s obzirom da je riječ o specijalnoj zemlji kojoj je potreban specijalni tretman, izjavio je novinarima ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar, nakon sastanka sa liderima parlamentarnih stranaka u BiH.

Na sastanku je ponovo konstatovano da je za podnošenje aplikacije za kandidatski status u EU potrebno provođenje presude "Sejdić i Finci", usvajanje zakona o državnoj pomoći i zakona o popisu stanovništva.

Sastanku sa ministrima inostranih poslova Slovenije i Bugarske Samuelom Žbogarom i Nikolajem Mladenovim prisustvovali su lideri SDS-a Mladen Bosić, SDA Sulejman Tihić, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ -a 1990 Božo Ljubić, i Stranke za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić. 

Tihić je istakao da su visoki zvaničnici Slovenije i Bugarske ponovili da EU ne želi da se miješa u provođenje izbornih rezultata, ali da želi da se to desi što prije, kako bi bilo moguće nastaviti sa evropskim reformama.

Žbogar je naglasio da sa sastanka odlazi zabrinut zbog kašnjenja u formiranju vlasti, ali i sa malo optimizma, jer ima utisak da će dogovor oko tri uslova za aplikaciju za kandidatski status biti moguć nakon formiranja vlasti.

Ministar Mladenov je ocijenio da su lideri stranaka koji su prisustvovali sastanku blizu dogovora o mnogim stvarima koje su potrebne BiH na putu ka evropskim integracijama.

On je napomenuo da su Slovenija i Bugarska, zajedno sa Austrijom, spremne da pomognu BiH na evropskom putu, ali i da očekuju da nove vlasti u centru djelovanja imaju evropski program.
Mladenov je dodao da je austrijski šef diplomatije Mihael Špindeliger zbog bolesti bio spriječen da posjeti BiH.

Osim Tihića i Bosića, ostali lideri stranaka koji su učestvovali u dvočasovnom razgovoru sa Žbogarom i Mladenovom, nisu željeli da daju izjave.