vijesti
223

Nova negativna ocjena iz Brisela: Sve zemlje regije napreduju, osim BiH

Klix.ba
Bosna i Hercegovina, jedina zemlja iz regije zapadnog Balkana, bila je na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove Evropske unije. Vijeće je još jednom izrazilo zabrinutost zbog izostanka napretka BiH na putu ka EU.

Na sjednici Vijeća, koju su činili ministri vanjskih poslova zemalja članica EU i kojom je predsjedavala visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, istaknuto je da sve zemlje u regiji napreduju, osim BiH.

Vijeće je iskazalo žaljenje i duboku zabrinutost zbog toga što bh. lideri i nakon tri godine nisu implementirali odluku Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić i Finci te samim tim to znači da BiH krši međunarodne obaveze.

"Vijeće je zabrinuto zbog mogućih posljedica do kojih može doći na izborima 2014. godine te još jednom pozivamo BiH da shvati prioritetnim to da Ustav uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Također, neophodno je da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", istaknuto je na sjednici te je napomenuto da je implementacija presude Sejdić i Finci ključan element u procesu pristupanja evropskim integracijama, odnosno podnošenju aplikacije za članstvo u EU.

"Vijeće zahtijeva od političkih čelnika u BiH da se dogovore o provedbi presude, po hitnom postupku", saopćeno je uz napomenu da Evropska unija nastavlja podržavati BiH na njenom putu ka evropskoj perspektivi.