vijesti
1

Nikšić: Vlada FBiH daje puni doprinos ulasku BiH u EU

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, razgovarao s izaslanstvom Evropske komisije, u kojem su, uz ostale, bili generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje pri Evropskoj komisiji Stefano Sannino, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen i predsjednica Odbora regija Mercedes Bresso.

Nikšić je istakao da je FBiH dio rješenja na putu BiH ka evropskim integracijama. Podsjetio je i na nedavnu tematsku sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u čijem radu je sudjelovao i Peter Sorensen, a na kojoj je ovakvo opredjeljenje apsolutno podržano.

"Iako je 'vlasnik' i nositelj ovog procesa država BiH, Vlada FBiH želi dati pun doprinos, te maksimalno brzo ispuniti svoje zadatke u tom procesu, uključivši i one koje joj je dao Federalni parlament", kazao je Nikšić.

Federalna vlada je, u tom cilju, osnovala koordinacijsko tijelo zaduženo za pitanja ispunjavanja obveza koje stoje pred FBiH.

Također, održan je i susret s kantonalnim predstavnicima, pa tako sada svaki kanton ima svog koordinatora zaduženog za pitanja ispunjenja evrointegracijskih uvjeta.

Uspostavljeni su osnovni principi koordinacijskog mehanizma između FBiH i kantona, a slijedi i njihovo preciznije definiranje. Očekuje se da će do jeseni biti pojačani kapaciteti neophodni za ubrzanje procesa pridruživanja.

Uspostavljene mehanizme suradnje predstavnici EU danas su ocijenili kao dobru polaznu tačku, ukazavši na potrebu jačanja regija unutar FBiH radi omogućavanja lokalnim zajedicama da lakše dođu do sredstava pretpristupnih fondova.

Korištenju ovih strukturalnih fondova doprinosi i uspostava dijaloga Odbora Evropske komisije za regije s lokalnim zajednicama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.