vijesti
0

NATO: Još uvijek rano za potuno napuštanje Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Podvlačeći naše opredjeljenje da u stvarnost provedemo planove, krenuli smo od bivše Jugoslavije i zajedničkih napora Alijanse i Unije na transformiranju perspektiva regiona, kaže se, pored ostalog, u zaključima jučerašnjeg skupa ministara vanjskih poslova NATO zemalja u Madridu.

Ministri sa zadovoljstvom konstatiraju da je EU, uz pomoć NATO-a, uspješno otpočela sigurnosnu misiju u Makedoniji, te , u šire kontekstu, podvlače rješenost da širom Balkana suradjuju sa europskim partnerom na stvaranju optimalnih uvjeta za stabilan i uspješan razvoj zemalja regiona.

Razmatrajući tok sigurnosne suradnje, ministri vanjskih poslova NATO i Europske unije su danas izrekli najviše ocjene progresu ostvarenom od decembra prošle godine i zajedničke deklaracije o spremnosti i potrebi za suradnjom.

Pod ovim svi prepoznaju plan da se u Bosni i Hercegovini naslijede trupe SFOR-a, plan čiji detalji će morati pričekati neki povoljniji trenutak od madridskog skupa ministara.

Naime, poruka je da je još uvijek prerano za bilo kakve ozbiljnije razgovore o smjeni sigurnosnih misija, te su se i razgovori na tu temu dotičali tek zajedničkom zeljom da se spriječi obnova sukoba, a potakne stabilnost zemalja Zapadnog Balkana.

Tako je tokom susreta jedan od predstavnika američke administracije izjavio novinarima da još nije pravo vrijeme za početak rasprave, te da je pomenuta operacija znatno kompliciranija od makedonske.

Sa svoje strane, generalni sekretar NATO-a, George Robertson, očekuje ipak, početak razgovora o smjeni u Bosni i Hercegovini "u skoroj budućnosti". Medju Evropljanima je na madridskom skupu bila najnestrpljivija Francuska, zagovarajući što brži prelazak bosanske misije u ruke Unije- to, medjutim, nije dobilo podršku većine šefova diplomacija NATO i europskih zemalja.

Uz ovo, ministri nisu propustili naglasiti zadovoljstvo "napretkom u jačanju odbrambenih struktura Bosne i Hercegovine", što će zemlju približiti članstvu u Partnerstvu za mir i dalje, euro-atlantskim asocijacijama, što priželjkuju i najviši zvaničnici Alijanse.

Ovom prilikom se još jednom podvlači NATO podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu balkanskih zemalja, koje moraju raditi na uspostavi multietničkih demokracija, suzbijati organizirani kriminal i korupciju, te uspostaviti vladavinu zakona.

Neophodno je osnaženje regionalne suradnje, te implementacija zajednicke platforme, usvojene na nedavnom ohridskom susretu balkanskih lidera. Nisu ovom prilikom zaboravljene ni medjunarodne obaveze Zapadnog Balkana, prije svih puna suradnja sa Haškim sudom, što predpostavlja hapšenje i predaju Haagu svih optuženih za ratne zločine.